Luka Dekleva (SI), Miha Ciglar (SI), Luka Prinčič (SI) Ultrazvučni haptički projekt / Schizogram

zvučni performansi

Ultrazvučni haptički projekt

Improvizirana kompozicija Mihe Ciglara spaja zvuk, pokret i dodir. Izvodi se na glazbenom “instrumentu” koji reagira na pokret i omogućuje oblikovanje zvuka rukama (po uzoru na kultni avangardni instrument teremin – jedini elektronički instrument koji se svira bez dodirivanja). Sučelje-instrument odašilje ultrazvučne valove koji na dlanu stvaraju osjet dodira. Ruke osjećaju “oblik” koji mogu mijenjati iako je oku nevidljiv, a zvuk je posljedica njegove promjene. Sučelje čini čak 97 ultrazvučnih pretvornika, ultrazvučni prijamnik i mikseta. Nakon izvedbe kompozicije Ultrazvučni haptički projekt, zainteresirani mogu i sami lelujati ručicama iznad ovog čudnovatog glazbala i odsvirati pokoju vlastitu improvizaciju. Improvizirana kompozicija Mihe Ciglara spaja zvuk, pokret i dodir. Izvodi se na glazbenom “instrumentu” koji reagira na pokret i omogućuje oblikovanje zvuka rukama (po uzoru na kultni avangardni instrument teremin – jedini elektronički instrument koji se svira bez dodirivanja). Sučelje-instrument odašilje ultrazvučne valove koji na dlanu stvaraju osjet dodira. Ruke osjećaju “oblik” koji mogu mijenjati iako je oku nevidljiv, a zvuk je posljedica njegove promjene. Sučelje čini čak 97 ultrazvučnih pretvornika, ultrazvučni prijamnik i mikseta. Nakon izvedbe kompozicije Ultrazvučni haptički projekt, zainteresirani mogu i sami lelujati ručicama iznad ovog čudnovatog glazbala i odsvirati pokoju vlastitu improvizaciju.

Produkcija: IRZU – Institut za istraživanje zvučnih umjetnosti, Ljubljana.

Schizogram

Audio-vizualni performans, nastao suradnjom Luke Dekleve i Luke Prinčiča. U izvedbi umjetnici koriste osjetljivu digitalnu i analognu opremu kako bi proizveli greške u načinu na koji ona inače funkcionira. Tehnologija se ponaša nepredvidivo i time postaje “živa” – postaje ravnopravni sudionik u performansu. Umjetnici stvaraju potpuno novi oblik života koji komunicira mehanički i ima sposobnost feedbacka, davanja povratne informacije. S takvim novim subjektom, novim životom, nastaje i novi zvuk: statička buka i zrnati ritmovi, prespojeni vokoderi i detektori rubova. Stvara se čudnovat audio-vizualni jezik čija je gramatika privremena – baš poput one svojstvene spoju humanoidnog stroja s tehnološkim čovjekom.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER
kustosice: KONTEJNER | Ena Hodžić & Tereza Teklić
tehnički direktor: Marko Matošić
medijski pokrivaju: net.hr, kulturpunkt, radio student

Luka Dekleva (SI)

Luka Dekleva je slovenski fotograf i video umjetnik. Nakon magisterija na FAMU u Pragu pridružio se Codeepu u Ljubljani - kolektivu umjetnika koji se bave novim i klasičnim medijima, a organiziraju izložbe, umjetničke festivale i klupska događanja. Luka je aktivan na polju konceptualne fotografije i taktilnih medija. Trenutno radi na sučelju baziranom na gestama pod nazivom PLAY.VJ.

Među izložbe na kojima je izlagao spadaju: 95'05 Slovenska umjetnost 1995-2005, Teritoriji, Identiteti, Mreže, Galerija Moderne Umjetnosti, Ljubljana, Slovenija 2005, 25 PEACES, euroPART, Austrija 2006.

Miha Ciglar (SI)

Miha Ciglar je skladatelj i umjetnik koji se bavi zvukom, a trenutno studira na Sveučilištu Glazbenih i dramskih umjetnosti u Grazu u Austriji. Izvorno iz Maribora u Sloveniji, Ciglar živi i radi u Zapadnoj Europi. Od 2001. izvodi vlastite kompozicije za saksofon, gitaru, vibrafon, bas, elektroakustičke performanse, interaktivne plesne performanse, računalnu glazbu i audiovizualne instalacije na mnogim festivalima u cijelom svijetu.

U njegovom radu izraženi su konceptualni korijeni dok su ekspresivne vrijednosti uobičajenih estetskih ideala zanemarene. Ono što ga osobito zanima jest pitanje apsolutne svijesti o zvučnoj percepciji koja je izravno povezana s pitanjem egzistencijalne legitimnosti zvučne umjetnosti. Ciglarov pristup komponiranju kao i odnos naspram tehnoloških rješenja su izrazito srodni a temelje se na re-evaluaciji postojećeg ‘materijala’, što rezultira njegovom primarnom dekompozicijom kako bi se na površinu izvukao njegov izvorno sugestivni karakter za uporabu u daljnjem procesu stvaranja.

Luka Prinčič (SI)

Prinčič, Luka (1977.), slovenski izvođač, kompozitor, DJ, pisac, kritičar i haker; studirao na SAE (Sound Engineering) Technology College, London; bavi se zvukom i programiranjem (No-org Sonicartitectures, ljudmila.org, Kiberpipa). U ljubljanskom Digital Media Lab-u radio na mnogobrojnim web i zvučnim projektima te je bio i ko-kustos prvog Slovenskog festivala pokretnih slika Scan Line.

23/2/2011

20—23 h

Pogon Jedinstvo (Zagreb)

program:
20.00 – nu-disco/electro/acid party – DJ William Linn (US/HR)
21.00 – zvučni performansi: Miha Ciglar / Luka Dekleva & Luka Prinčič (SI)
22.00 – nu-disco/electro/acid party – DJ William Linn (US/HR)
upad: 0 kn