France Jobin (CA/QC), Markus Heckmann (DE/CA) Isprepletenost XR

Audiovizualni performans u proširenoj stvarnosti, 2022.

Isprepletenost XR je očaravajući rad koji teorije kvantne fizike pretvara u nevjerojatno osjetilno iskustvo. Nudi tumačenje koncepta kvantne isprepletenosti, po kojem, kad se dvije ili više čestica povežu, koliko god bile udaljene jedna od druge u prostoru, njihova stanja ostaju povezana. Začudan je to fenomen u kvantnoj fizici koji prkosi objašnjenjima. Djelo oscilira između četiri teorije: fluidnosti vremena, multiverzuma, kopenhagenske interpretacije i kvantne dekoherencije. Ovi složeni pojmovi pretočeni su u vizualno i zvučno zapanjujuće iskustvo, vođeno znanošću, tehnologijom i osjetljivošću koja je potrebna da bi se ilustriralo ono što se ne može vizualizirati. Gledatelj promatra te rotirajuće svjetove, sastavljene od zamršene grafike i zvuka.

Producent: MUTEK
Ideja: France Jobin & Markus Heckmann
Scenarij u slikama: France Jobin & Markus Heckmann
Dizajn zvuka: France Jobin
Likovno oblikovanje: Markus Heckmann
Tonsko snimanje i 3D izrada: Alexis Gladu Pilon
Tehnički savjetnik: Guillaume Bourassa
Izdavač: MUTEK
Distributer: Astrea Immersive

Isprepletenost XR je dio zbirke MUTEK Immersive Collection.
MUTEK Immersive Collection
Producentica: Katharina Meissner
Voditeljica produkcije: Lola Baraldi
Kustos: Alain Mongeau
Vizualni identitet: Tamara Manny D'Astous
PR i komunikacija s javnošću: Lola Baraldi, Thomas Giboudeaux, Grégoire Chevron

Realizirano uz potporu Kanadskog vijeća za umjetnost.

France Jobin (CA/QC)

France Jobin je umjetnica zvuka, autorica instalacija i filmska skladateljica koja živi u Montréalu, a njezina se audio umjetnost može okarakterizirati kao „kiparstvo zvuka“. Njezin rad otkriva minimalistički pristup složenim zvučnim okruženjima u kojima se isprepliću analogno i digitalno, i može ga se doživjeti diljem svijeta u različitim neuobičajenim prostorima i na festivalima nove tehnologije. Njezine instalacije sadrže glazbene i vizualne elemente inspirirane arhitekturom fizičkih prostora. Iako u njezinoj glazbi često do izražaja dolaze suzdržanost i ograničenja, Jobin se ne libi ekstrema. Vješta međuigra visokih i niskih tonova, glasnog i tihog, stvara složenu pripovijest koja rasteže percepciju slušatelja i konstantno preusmjerava našu pozornost.

francejobin.com

Markus Heckmann (DE/CA)

Markus Heckmann tehnički je direktor tvrtke Derivative u Torontu koja je kreirala programski jezik TouchDesigner, u kojoj je od 2006. uključen u razvoj proizvoda, edukaciju, korisničku podršku i razvoj alata.
Heckmann se ranije bavio VJ-ingom, a njegov osobni rad uključuje audiovizualne nastupe i instalacije s nizom suradnika, kao što su izlaganja na festivalu MUTEK Montréal, MUTEK Buenos Aires, MUTEK Barcelona, ​​Index Braga, Day4Night Houston i PRECTXE Seoul, i dr. France Jobin mu je u svojem najnovijem radu povjerila kreiranje vizualne komponente njezina performansa Isprepletenost koji je premijerno izveden na 22. izdanju MUTEK Montréal u kolovozu 2021.

project1.net