SCHNITT (IT), Gianluca Sibaldi (IT) SCANAUDIENCE

Site-specific audio/video performans, 2019.

SCANAUDIENCE je site-specific audio/video performans, koji se zasniva na skeniranju posjetitelja u stvarnom vremenu. Projekt Gianluce Sibaldija i dua SCHNITT (Marco Monfardini i Amelie Duchow) koristi elektronički uređaj koji su umjetnici razvili posebno za ovu svrhu: skener koji može „pročitati“ formalne elemente bilo kojeg predmeta, građevine ili živog bića, prevodeći vanjštinu objekta i njegove unutarnje dimenzije u zvuk i sliku. Svjetlosna zraka osnovni je alat u ovoj operaciji skeniranja u stvarnom vremenu, koja u nekoliko sekvenci prolazi preko publike, analizirajući obilježja vezana uz oblik tijela, visinu, te boje i materijale odjeće ljudi. Proces skeniranja odvija se putem niza sporih okomitih i vodoravnih skenova, za memoriziranje osnovnih podataka, nakon čega slijede detaljnije, intenzivne sekvence skeniranja u kojima snop svjetlosti prolazi kroz publiku. Svaki pojedinac stvara vlastiti individualni zvučni i video prikaz. Proces skeniranja započinje usmjeravanjem vrlo polaganog strukturiranog svjetla na posjetitelje u prostoru. Dalje preuzima senzor visoke rezolucije, dok mreža od pet računala obrađuje uhvaćenu svjetlost i razrađuje skenirane podatke u stvarnom vremenu. Umjetnici su razvili poseban softver koji se temelji na algoritmima računalnog vida i posebnoj vrsti neuronske mreže za generiranje vizualnih i zvučnih rezultata. SCANAUDIENCE je performans u kojem publika postaje protagonist, ali istovremeno doživljava i novu zvučnu i vizualnu dimenziju pod vodstvom umjetnika.

Koncept i glazba: SCHNITT i Gianluca Sibaldi
Računalni sustav i programiranje: Gianluca Sibaldi i Marco Monfardini
Produkcija: Sync / Extrasync

SCHNITT (IT)

SCHNITT je umjetnička suradnja između Amelie Duchow i Marca Monfardinija proizašla iz zajedničkog interesa prema elektroničkoj glazbi i vizualnoj umjetnosti. Dvojac djeluje na spoju glazbe, umjetnosti i tehnologije, u svojim se projektima usredotočujući na slaganje između audio i videa. Razvoj vlastita specijaliziranog softvera i elektroničkih uređaja SCHNITT-u omogućuje stvaranje složenih site-specific audio/video instalacija za izvođenje uživo. Njihovo korištenje apstraktnog medijskog materijala u kombinaciji s osobnom predodžbom o tehnologiji, u njihovim radovima uspostavlja ravnotežu između forme i koncepta. Godine 2010. SCHNITT su predstavili SYNCHROPATH, audio/video projekt usmjeren na sinkronizam kao metodu skladanja, objavljen na DVD-u i 12” LP-u. S tim su projektom SCHNITT sudjelovali na više međunarodnih festivala kao što su Elektra Festival, Open Source Festival i Robot Festival. Iste godine pokrenuli su platformu Sync za audiovizualne umjetnike, s fokusom na proširenje glazbenog iskustva kroz koncepte izražene u novim oblicima videa i zvuka.

schnitt.it

Gianluca Sibaldi (IT)

Gianluca Sibaldi je skladatelj, multimedijski umjetnik i kreativni programer koji od kasnih 1980-ih djeluje u glazbenoj industriji i sklada glazbu za film i televiziju. U 1990-ima je u Italiji otvorio vlastiti glazbeni studio, 5.1 factory, nazvan po studijskom surround sustavu 5.1. Studio je tehnološki prostor posvećen audio kompozicijama i razvoju multimedijskih projekata. Od 2000. godine razvija i radi na multimedijskim zvučnim instalacijama, koristeći svoje sposobnosti za inovativno programiranje softvera. U posljednjih pet godina zajedno sa SCHNITT-om pokrenuo je platformu Extrasync koja radi na nekoliko multimedijskih instalacija i performansa.

gianlucasibaldi.it