04/10/2023

KONTEJNER 3.0 – međunarodno događanje aktualnih i eksperimentalnih umjetničkih praksi

KONTEJNER 3.0 je međunarodno događanje koje će od 17. do 29. listopada 2023. u KONTEJNER-u (Odranska 1/1), Muzeju suvremene umjetnosti, Pogonu Jedinstvo i Petom kupeu u Zagrebu predstaviti aktualne i eksperimentalne umjetničke prakse kroz tri KONTEJNER-ove programske cjeline.

Vizualni identitet: Kuna zlatica

Detaljan KONTEJNER 3.0 program je dostupan ovdje.

KONTEJNER 3.0 nije novi festival koji KONTEJNER pokreće nego jedinstveno događanje u ovoj godini koje će hrvatskoj i međunarodnoj publici predstaviti različite projekte i suvremene umjetničke pristupe kojima se udruga trenutno bavi te koje će na mjesečnoj razini nastaviti prezentirati i u novom KONTEJNER prostoru.

KONTEJNER 3.0 tako predstavlja tri programske cjeline, dijelom već etablirane i poznate publici, a dijelom možda neočekivane i do sada nezastupljene u praksama koje smo predstavljali. Prva cjelina je međunarodna izložba pod nazivom Živi sustavi – koncepti prirodne i umjetne drugosti u kolektivnim habitatima koja predstavlja selekciju radova produciranih u zadnje tri godine u sklopu europske mreže EMAP – European Media Art Platform. Izložba donosi umjetničke projekte koji na inovativan način promišljaju ljudsko tijelo, proširuju ga u virtualni prostor i stavljaju u odnos s tehnološkim ekosustavima, eksperimentiraju s prirodom koja nas okružuje te istražuju nove perspektive i vizije naše budućnosti bez ikakvih ograničenja.

U svom trećem izdanju, Gibanja – eksperimentalno zvučno događanje nastavljaju otvarati prostor za zvuk, različite poetike i pristupe u načinu rada sa zvukom kao umjetničkim medijem, i to u formi zvučnih eksperimenata, audiovizualnih iskustava, novih tehnologija i začudnih instrumenata. Dio predstavljenih projekata i radova realiziran je u sklopu europskog projekta New Perspectives for Action međunarodne mreže Re-Imagine Europe, kao ko-produkcija s udrugom KONTEJNER ili razmjena s partnerskim organizacijama mreže.

Zadnja cjelina koju predstavljamo je program Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi koji će tijekom šest dana trajanja predstaviti potencijale XR tehnologija, umjetnička ostvarenja u virtualnoj stvarnosti i omogućiti publici da uroni u nove realnosti i metaverzume. Kroz izložbu radova, performanse, diskurzivni program, radionice i hackathon donosimo različite aspekte i perspektive bavljenja novim tehnologijama kao i njihovu primjenu ne samo u umjetničkom kontekstu, nego i primjerice u edukativne i znanstvene svrhe. Program se realizira u okviru europskog projekta Realities in Transition.

Projekt podržali

Sponzori