Bez nazivaIvana Franke (HR)

Sex Machine

Kroz gledanje nemamo direktan pristup realnosti već njezinoj reprezentaciji u obliku slike, koju djelomično (gledanjem) sami stvaramo. Slika - kako je vidimo - je posljedica interakcije gledanja i predmeta gledanja, od čije se materijalne realnosti razlikuje, u velikoj je mjeri konstrukcija naše percepcije.

Device koristi tu činjenicu i namijenjen je sinkroniziranju s perceptivnim aparatom gledaoca da bi se dogodio novi vizualni fenomen u njihovom međuodnosu. Bavi se doživljajem viđenog s obzirom na način na koji naš perceptivni aparat konstruira pokret, iluzijom kretanja kad stvarni pokret nije prisutan. Ako je moguće vidjeti iluziju i istovremeno način na koji je konstruiramo, iskustvo gledanja trebalo bi dobiti novo značenje.

Rad je 3D konstrukcija s xyz rasterom na kojem se nalaze led diode. Spojene su međusobno tankim sajlama koje su u funkciji konstrukcije i vodiča struje. Priključene su na kompjutorski program koji kontrolira njihovo paljenje i gašenje.

tehnička podrška: Vedran Relja
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Ivana Franke (HR)

Ivana Franke je rođena 1973. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 1997. Sudjelovala u Special project programu u P.S.1 centru za suvremenu umjetnost u New Yorku, 2001; istraživačkom programu u Centru za suvremenu umjetnost Kitakyushu (CCAK), Kitakyushu, Japan, 2001/2002; rezidencijalnom programu u Nordijskom centru za suvremenu umjetnost (NIFCA), Helsinki, 2004.

Izložbe uključuju Izbjegavanje (s D. Očkom i S. Vujičićem), Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb 2005.; Metamorph- La biennale di Venezia, arhitektura, hrvatski paviljon (s P. Mišković, L. Pelivan, T. Plejić), Venecija, 2004.; Passage Europe, Musee d’Art Moderne de Saint Etienne, Saint Etienne, 2004.; full empty space, P.S.1 Contemporary Art Center, New York, 2001...

Radovima istražuje uvjete vidljivosti/nevidljivosti, materijalnosti/nematerijalnosti, ispitujući mogućnosti naše pažnje i osjetljivosti, i svjesnosti procesa percepcije.