Jeremy Alliger (US) Ples i invaliditet - učinci van pozornice

Govoreći kao prezenter i promotor plesača s invaliditetom, Jeremy Alliger govori o potencijalu fizički integrirane plesne zajednice. Ako je "tijelo plesača percipirano kao neograničeno", a osobe s invaliditetom kao ograničeno, može li se "spajanjem tih dviju grupacija redefinirati virtuoznost?". Možemo li preokrenuti uvriježeno poimanje plesa, performensa i slike tijela i krenuti u istraživanje novih mogućnosti?

“Zbog limitirane mogućnosti kretanja, mnogi ljudi a priori doživljavaju plesače s invaliditetom kao 'manje od'. Uvijek koristim sljedeći primjer kako bih, na način što razumljiviji široj publici, objasnio koliko takav način razmišljanja može biti pogrešan: zamislite slikara koji iznenada otkrije novu boju na paleti, boju koja nije postojala ranije. Zamislite ogroman porast varijacija boja, sjena, nijansi i kreativnog potencijala koji bi se time oslobodio. Takav je dar plesača s invaliditetom… Potpuno novi svemir mogućnosti kretanja, potpuno nova raznolikost sredstava, potpuno nov i proširen vokabular za koreografa. Prema tome, govorimo o porastu mogućnosti kretanja, a ne njegovom smanjivanju!”

Jeremy Alliger (US)

Alliger Arts je produkcijska organizacija koju je osnovao izvršni producent Jeremy Alliger. Posvećena je predstavljanju i promoviranju umjetničkog rada koji razbija granice i dovodi u pitanje percepciju publike. Projekti Alliger Arts uključuju produkciju, organizaciju turneja i predstavljanja umjetničkih radova te produkciju festivala (uključujući Aerial, Hip Hop, Jazz Tap i Wheelchair). Alliger je dobitnik prestižnih nagrada države Massachusetts Commonwealth Award, nagrade Disability Rights Advocates Eagle Award te nagrade Emerson Collegea Alumni Achievement Award. Predstavljen je predavanjem u sklopu Nacionalnog foruma o karijerama u umjetnosti za invalide Kennedy Centra. Inside Arts Magazine objavio je njegov esej “A lasting Impact beyond the Stage“. Tijekom godina rada sudjelovao je kao član žirija i umjetnički savjetnik niza organizacija i zaklada.