Lightune.G (HR) Lighterature Reading

performans, 2010. - u tijeku

Lighterature Reading (Chapters) prvi je u nizu luminoakustičkih projekata. Podijeljen je u poglavlja, svaka izvedba je jedinstvena i razlikuje se od prethodne po količini korištenih panela, različitosti rasvjetnih tijela koja se koriste, trajanju, formi (koncert/instalacija), mogućem uključivanju publike u samu izvedbu.

Zbog povremenih naglih i brzih izmjena svjetla nije pogodna za osobe s fotoosjetljivim neurološkim poteškoćama.

Luminoakustika je izvedbena tehnika koja se temelji na analognoj pretvorbi svjetla u zvuk. Pretvorba se vrši korištenjem fotonaponskog efekta solarnog panela. Silikonske ćelije solarnih panela transformiraju frekvencije svjetlosnih izvora u modularnu zvučnu sliku. Tehniku su razvili i prvi puta primijenili Lightune.G, 2010. u Zagrebu na Festivalu prvih. Razlika između luminoakustičkih i ostalih umjetničkih projekata baziranih na korištenju fotonaponskog efekta je upravo u tome što je zvuk koji čujemo zvuk samog svjetla koje nastaje korištenjem raznih svjetlećih objekata. Osnovna metodologija rada dijeli se na rad s umjetnim izvorima svjetla (neon, halogen, tungsten, LED, video projekcija, laser, upaljači, prskalice, UV, rasvjeta za bicikle, stroboskop...) i na rad s prirodnim izvorom svjetla, suncem.

Kod korištenja umjetne rasvjete struktura zvučne slike/kompozicije dobiva se kroz kombinacije izmjena svjetlosnih tijela, kao i izmjenama intenziteta jakosti samog svjetla, dok je kod rada sa Suncem princip obrnut, tj. stvaraju se sjene različite gustoće i brzine koje stvaraju audibilni spektar zvuka.

Lightune.G (HR)

Lightune.G su osnovali 2011. hrvatski multimedijalni umjetnici Bojan Gagić i Miodrag Gladović kako bi javno prezentirali luminoakustička istraživanja započeta godinu dana ranije. Ime je izvedeno iz rezultata prvih eksperimenata koje su izvodili s klasičnom tungsten rasvjetom koja je proizvodila zvuk od 50Hz (~G1). Nakon prve serije performansa/koncerata/instalacija nazvane Lighterature Reading u kojoj su stvarali glazbu uz pomoć raznih tipova umjetne rasvjete i devet solarnih panela, krenuli su u istraživanja zvuka dobivenog od prirodnog izvora svjetla, Sunca. Godine 2013. predstavljaju projekt mobilne luminoakustike Route 666, a 2014. napravljen je i prvi luminoakustički objekt Luminofon. U daljnjem radu surađuju s drugim umjetnicima i festivalima (Mirela Ivičević, Hugo Morales, Ana Horvat, Davorka Begović, Cantus Ansamble, Izlog suvremenog zvuka, Heart of Noise, Touch Me, Device art, Sonica, AudioArt...).