Darko Vukić (RS) Dijagramiranje događaja na praznom horizontu

Ključne riječi: dijagram, dijagramatsko, umjetnost, teorija, praksa, događaj, twist

Ova radionica orijentirana je na diskusiju i induktivni materijal. Prvi dio je zamišljen kao predstavljanje sadržaja koji će otključati puteve moguće orijentacije i navigacije u čitavoj cjelini. Praćeno razgovorom koji će postupno uključivati sudionike i poticati njihovo uplitanje i različito sudjelovanje. Slijedeća faza bavi se izgradnjom kolektivnog dijagrama iz inputa, povezivanjem sadržaja i ramifikacijom na različite moguće / primjenjive načine, u transformabilnu strukturu ponašanja koja bi se mogla mijenjati kroz pojedinačno / kolektivno shvaćanje i doprinos njegovom razvoju. Kurs će otvoriti spektar shematskih nizova, polja njihove primjenjivosti. Polazeći od temeljnog, organizacijskog nivoa, kroz umjetnost, fikciju, psihoanalitički, spekulativni, improvizacijski i glazbeni implicirani shematski postupci poslužit će mogućem dijagramiranju događaja.

Fokus će biti uglavnom na umjetnosti i istraživanju vezanom za dijagramske funkcije, eksperimentu, obrtu (twist) kao i na mentalnim procesima prikazanim dijagramom. Materijali za rad uključuju video, vizualne materijale, tekstove. Obzirom na odnos između manualnog i tehničkog karaktera dijagrama, moguće je i crtanje (rukom ili nekim uređajem).

Darko Vukić (RS)

Darko Vukić (1992., Srbija); vizualni umjetnik i istraživač. Diplomirao je transmedijska istraživanja i slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje trenutno pohađa doktorski studij. Član je platforme New Centre for Research & Practice. Svoje je radove više puta izlagao na samostalnim i grupnim izložbama te na festivalima u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je u izradi kolegija Temporalizacija u modernoj i suvremenoj umjetnosti, na Odsjeku za teoriju Fakulteta likovnih umjetnosti i bio gostujući predavač na kolegiju Facing the Art, FUD UJEP, Usti nad Labem, u Češkoj. Kustos paviljona Prosthetic na trećem i četvrtom izdanju novog bijenala digitalne umjetnosti The Wrong. Objavljuje tekstove i vizualne intervencije u časopisima za umjetnost i arhitekturu. Kontinuirano radi u području vizualne umjetnosti, teorije i hibridnih praksa. Najnovija mu je praksa okrenuta prema tekstualnom eksperimentiranju, spojevima teorije i fikcije i načinima na koje bi se te tekstove moglo pretvoriti u zvučne halucinatorne prostorne instalacije.