Izvedbeno predavanje: Blaue & Poppy - Umjetnički ljubavni zapis

Izvedbeno predavanje koje izlaže egzibicionizam u doba voajerizma

Blaue & Poppy održat će izvedbeno predavanje posvećeno svom egzistencijalnom i aktivističkom Gesamkunstwerku kao par i obitelj s dvoje do troje djece. Rekonstruirat će i prikazati važne trenutke iz svog umjetničkog ljubavnog arhiva (osobna iskustva, ali i javne događaje), poigravajući se pritom s pozicijom izvođača uživo i izvođača na fotografijama. U nastavku slijedi verbalni i vizualni kostur njihovog izvedbenog predavanja.

Nakon njihove fanatične prošlosti, bivši maskulinist Julian Blaue i bivša poliamoristkinja Edy Poppy zaljubili su se tijekom performansa. Priča započinje u muzeju u sobi za izvođače i nastavlja se na pozornici. Njihov međusobni zanos ima transgresivnu moć. Patrijarhat i otvorene veze ustupaju mjesto transvestitskoj utopiji budućnosti. Uz pomoć akrila, tekstila, metala, plastike i uljane boje transformiraju svoja tijela u umjetnički izričaj ne-bivanja muškarcem, ženom ili životinjom, već sve to istovremeno.

"A što je s materijalnošću tijela?", pitaju neki. Blaue & Poppy rade javni eksperiment: najprije je Poppy podređena, zatim Blaue, ali u trećem pokušaju doživljavaju ekstazu: seksualnost nije samo igra moći, već može srušiti granice koje je uspostavila u pogrešnim kontekstima.
Jedan prijatelj dokumentira njihov život, ima ključ njihovog stana, može doći kad god poželi. Fotografira prizore iz njihovog života, koji sada postaje "estetika postojanja", uključujući rođenje djece. To se događa u vrijeme kada Njemačka nameće Grčkoj politike štednje. Blaue & Poppy imaju performans u Staatstheateru. U ekonomiji viška koju su sami razvili, njihovo dijete predstavlja novo ljudsko biće, o néos ánthropos. Pitanje krivnje se briše. Kao i dubina.
Na njihovom bezbračnom medenom mjesecu u Brazilu, Blaue & Poppy su napadnuti i opljačkani. No umjesto da prijave dvojicu napadača iz obližnje favele, donose zakon protiv strukturalnog nasilja. Zatim podižu optužnicu sami protiv sebe jer su prvi počinili strukturalno nasilje nad dvojicom obespravljenih napadača.

Ljubav, prijatelji, djeca, medeni mjesec. Imaju li sve?

No, gdje je kuća? Blaue & Poppy i njihova djeca djelomično useljavaju u stara vatrogasna kola dok se pokušavaju etablirati. No nastavljaju se baviti izlaganjem: postavljaju izložbeni prozor na kolima, izlažući svoj život, doslovno.

A sada, u izvedbenom predavanju na trijenalnom festivalu Ekstravagantna tijela, žele izložiti svoj egzibicionizam profesionalnim voajerima.

Julian Blaue (1975.) je njemački umjetnik koji trenutno razvija niz izvedbenih performansa u sklopu svoj doktorskog rada na Sveučilištu Agder u Norveškoj.

Edy Poppy (1975.) je norveška autorica, dramaturginja i umjetnica performansa. Upoznali su se 2014., zaljubili se i osnovali performerski duo Blaue & Poppy. Zajedno su istražili kako se strastvena i kontroverzna ljubav može koristiti kao umjetnost u performansima kao što su The Monomaniac Past and the Transvestite Utopia of the Future u Henie Onstad Art Centru u Norveškoj; Love Pain, Love Train na festivalu Bøker i Bø u Norveškoj; The Sexual Body u House of Drama u Oslu; What about the Materiality of the Body, Judy? u Manifestu u Oslu; Depth u Staatstheater Darmstadt u Njemačkoj; i nedavno seriji u kojoj se ljubav i politika preklapaju: The Personal Encounter With World Politics part one and two izvedena na nekoliko lokacija, uključujući Sørlandet Art Museum, Kristiansand Art Hall, Rio Art Museum i The Theatre Festival of Fjaler.