Josip Pino Ivančić (HR) “…aj ni ni to ljuvavni pesem…,”

Happening, 2012.-2019.,

Ispred “zastora” od ljubavnih i sličnih oglasa u igri s ružom zapevavam “…thisisanotlovesong…” U jednom trenutku dolazi fancy djevojka, otkida latice ruže i lijepi ih na “zastor” u obliku srca. Kad sve zalijepi, malo zastane pa zapali sve to… a ja ostajem ispred i dalje pjevušeći “…thisisanotlovesong...”

Josip Pino Ivančić (HR)

Josip Pino Ivančić performer je, likovni umjetnik i glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je još od početka sedamdesetih godina kada ulazi u krug konceptualaca i vode performansa. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a u pod utjecajem Beuysa započinje proces stvaranja tzv. “socijalne skulpture”, čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalistički vrijednosni sustav, ponajprije smisao rada i poziciju radnika.

Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je pravo na daljnju radikalizaciju umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u okviru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera te kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora.

Kontakt: jilista6@gmail.com