Josip Pino Ivančić (HR) Ostaci ostataka

performans, 2016.

Budući da je raspelo vjekovni simbol ljudske patnje sveprisutan od Rimskog Carstva (tada je razapinjanje bio jedan od načina mučenja i egzekucije) i osnutka kršćanstva sve do danas, izabran je križ i čovjek na križu kao okosnica poruke performansa. Taj prizor je u kazalištima, vjerskim blagdanima (Uskrs), performansima, filmovima i uopće u likovnoj umjetnosti često korišten i ne izaziva sablazan niti u zemljama gdje je kršćanstvo ukorijenjeno u svim porama društva.

Ponajmanje se prizor raspela smatrao uvredom vjerskih osjećaja. Upravo suprotno, oživljavanje tog prizora prenosilo je poruku o univerzalnosti ljudske patnje na putu do istine i poruku o tome da su svi ljudi isti pred križem, jer svatko nosi svojega na kojemu je tijekom života razapet. U drugoj razini performansa želja je podvrgnuti kritici trgovinu predmetima štovanja, bogaćenja na račun lakovjernosti, kriminalne tajkunizacije – privatizacije na zakulisne načine a da to više nije grijeh već je postao vrlo unosan i razvijen posao i da to „nije“ više u suprotnosti s etikom, a da bude zaštićeno od nekih nepredvidivih situacija i „posao da cvjeta“.

Josip Pino Ivančić (HR)

Josip Pino Ivančić performer je, likovni umjetnik i glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je još od početka sedamdesetih godina kada ulazi u krug konceptualaca i vode performansa. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a u pod utjecajem Beuysa započinje proces stvaranja tzv. “socijalne skulpture”, čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalistički vrijednosni sustav, ponajprije smisao rada i poziciju radnika.

Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je pravo na daljnju radikalizaciju umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u okviru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera te kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora.

Kontakt: jilista6@gmail.com