Marko Marković (HR) Tko je Marko Marković?

performans, 2016.

Ime i prezime Marko Marković koristi se u ovom radu kao sinonim za određene radnje, događaje ili situacije. Kao što ime John Doe u pravilu označava nepoznanicu identiteta (No Name), tako i ovaj primjer možemo smatrati bilo stvarnom, bilo fiktivnom osobom. Marko Marković zamijenio je identitet svoga imenjaka Marka Markovića i otišao na Moskovsko međunarodno bijenale mladih umjetnika umjesto njega. U kontekstu kulturnog kriminala Marko Marković pozicionira svoje iskustvo zamjene identiteta u područje svijeta umjetnosti – marketinške mašine koja drobi sve pred sobom – gdje je autor mrtvo slovo na papiru ili samo još jedno ime u nizu.

U proljeće 2016. godine Marko Marković je primio e-mail od kustosice Moskovskog bijenala u kojem ista objašnjava kako mu se obraća po preporuci jednog beogradskog galerista, koji joj je pokazao njegov opus radova, te ga poziva na sudjelovanje na izložbi. Kustosica se ustvari greškom obratila Marku Markoviću, umjetniku iz Hrvatske, misleći da se obraća Marku Markoviću, umjetniku iz Srbije. Marko Marković u tom trenutku preuzima ulogu drugog Marka Markovića te se predstavlja kao on i pristaje na sudjelovanje na Moskovskom bijenalu.

Tijekom cjelokupnog procesa Marko Marković se zatiče u zanimljivim situacijama, u kojima manipulira digitalnom obradom dokumenata, komunicira s institucionalnom administracijom i organima upravne vlasti, posjećuje znamenitosti te kreira događaje koji iz performativne prakse prelaze u stvarno vremensko i prostorno okruženje u interakciji s ljudima koji se pitaju: Tko je Marko Marković?

Rad je nastao 2016. godine u sklopu Moscow International Biennale for Young Art: Ruins of identity / we didn’t know.

anti-autor: Marko Marković (HR)
anti-autor: Marko Marković (RS)
kustosica: Ekaterina Granova (RU)
sudionica: Olga Matvejeva (RU)
sudionik : Sandro Đukić (HR)

Marko Marković (HR)

Djelujući u različitim medijima s fokusom na izvedbene umjetnosti, Marko Marković u svom radu izrazito kritički promišlja političke i socijalne strukture. Umjetnički interesi su mu dominantno obilježeni transformacijskim procesima između pojedinca i društva. Njegovo zanimanje reflektira svakodnevicu u kojoj propituje odnose inferiornosti-superiornosti te pozicije moći u različitim geopolitičkim sustavima. Prepoznat je kao izvedbeni umjetnik koji ispituje granice vlastite izdržljivosti te pripada među najradikalnije izvođače na hrvatskoj sceni. Bavi se pitanjima identiteta te tijela kao instrumenta izražavanja i eksperimentiranja. Često uključuje publiku i surađuje s ljudima iz različitih društvenih i strukovnih pozadina. Marković je također organizator različitih kulturno-umjetničkih programa kao što su DOPUST/ Dani otvorenog performansa na kojima je pri zadnjem izdanju (2016.) kurirao izložbu Bečkog Akcionizma u suradnji s arhivom MUMOK-a. Od 2012. do 2014. u New Yorku je radio kao produkcijski asistent u studiju Matthew Barneya, gdje je također kurirao programe na kojima su se predstavljali umjetnici iz studija. Izlagao je u Anthology Film Archives, New York; ISCP New York; The Kitchen New York; La Esmeralda, Mexico City; Biennale de Mediterranean, Solun; Art Rotterdam; Künstlerhaus, Beč, Biennale of Contemporary Art, Moskva. Godine 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Kontakt: markovim@gmail.com