Magdalena Pederin (HR) Ime je anagram

simulirana holografska instalacija, 2006.

Slova koja čine ime umjetnice pretvaraju se u rekombinantne znakove - anagrame - koji otključavaju potencijal značenja slova u jednostavnom preslagivanju. Ime osobe je inherentno i neodvojivo od identiteta osobe. Latinska poslovica "Nomen est omen" doslovno znači "ime je znak", dok Lacanov koncept "imena oca" pozicionira ime kao čistog označitelja. Koja značenja i smisao skriva osobno ime Magdalena Pederin?

Rad se sastoji od tri objekta i videa, i pokušava odgovoriti na to pitanje. Koristeći ASCII softversku astetiku, video prikazuje pola milijuna anagrama nastalih od 16 slova u imenu umjetnice. Brzi bljeskovi slova popraćeni su ženskim računalno generiranim glasom. Tri anagrama - "deep animal danger", "angel dreamed pain" i "garlanded ape in me" - odabrana su i izrezbarena u staklu i zrcalnim kutijama. Gledanje u kutije postaje slično gledanju u bunar bez dna.

Hladna računalna estetika rada uranja promatrača (koji je u potrazi za značenjem) u tajnoviti i apstraktni elektronski kontinuum rekapituliranih slova i brojki. Autor i sudionici, uhvaćeni u digitalni svijet, uskoro shvaćaju da nema mogućnosti za bijeg. Jedina utjeha ostaje poimanje petlje konstantne transformacije. Negdje u ovim anagramima može se osjetitit duh subjekta i njegovog imena.

Magdalena Pederin (HR)

Magdalena Pederin rođena je 1968. u Splitu. Pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magdalena Pederin je multimedijalna umjetnica koja su kroz novomedijske i interaktivne projekte bavi pitanjem identiteta, našom uvjetovanošću vanjskim faktorima, pitanjem što ostvarujemo kroz svakodnevnu komunikaciju te koliko smo zapravo spremni pružiti. Samostalno je izlagala u Sloveniji, Nizozemskoj i Hrvatskoj. Grupno je izlagala u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Estoniji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji. Autorica je multimedijalnog projekta oko čuje uho vidikojeg je ostvarila u suradnji s Lalom Raščić, Ivanom Marušićem Klifom i Dubravkom Kuhtom Teslom. Autorske koncepcije izložbi: 1998. Tvornica igračaka, Attack, Zagreb; Dom Omladine, Split; Galerija Otok, Dubrovnik;1995. Tunel (tunel pod Gričem), Zagreb; 1994. Izložba instalacija, Stara tiskara, Zagreb. Godine 2000. je dobitnica nagrade Kunst Raum Mitteleuropa Stipendium Bank Austria & Siemens, Austrija.