Ivan Marušić Klif (HR) Synchronicity

Performans i DVD, 2004.

Synchronicity je performans i autorsko DVD izdanje. Višekanalni medijski performans odvaja izvođača od publike, a sliku i zvuk prenosi iz zatvorenog prostora scene u otvoreni prostor gledališta. Služeći se jednostavnim svjetlosnim i zvučnim uređajima, koristeći povremeno vlastiti glas - dijelom uživo, a dijelom reproduciran - autor-izvođač postupno gradi događanje slike i zvuka.

Performans se prenosi uživo u odvojeni otvoreni prostor putem 4 video kamere i 4 mikrofona. Svaka kamera i svaki mikrofon imaju svoje platno i zvučnički sustav, te se prijenos slike i zvuka odvija bez dodatne obrade, u odnosu 1:1. Izvođač nema povratnu informaciju o tome što publika vidi i čuje. Kombinacijama svjetlosnih i zvučnih izvora kontinuirano se mijenja i prilagođava izgled i akustika prostorije. Mali pomak u unutrašnjem prostoru uzrokuje velike promjene u vanjskom prostoru. Performans se snima u svom punom trajanju.

Drugi stupanj realizacije projekta je DVD izdanje. Medij DVD-a omogućuje polaganje usporednih kanala videa, zvuka i teksta u interaktivnom modusu. Na taj način se ponovo, kroz drugi medij, dotiče tema sinhroniciteta. Isti DVD je istovremeno i dokument performansa, i samostalni multimedijski rad, te se distribuira kao umjetničko djelo i kao dokument projekta. Tako autorizirani DVD čini samostalni interaktivni rad koji se postavlja u galerijski prostor kao projekcija s dolby surround zvučnim sistemom i daljinskim upravljačem koji omogućuje posjetiteljima kombiniranje i mijenjanje kanala zvuka, videa i teksta. Svaki od nekoliko kanala teksta objašnjava zasebni segment performansa, primjerice izbor glazbe i zvuka; unutarnje stanje autora; motivaciju; tretman prepariranja zvuka; itd...

Ivan Marušić Klif (HR)

Ivan Marušić Klif rođen je 1969. u Zagrebu. Diplomirao je 1994. godine na Fakultetu za audio inženjering u Amsterdamu. Njegova područja interesa uključuju likovnu umjetnost (svjetlosne instalacije i kinetičke objekte), glazbu i zvuk za kazalište, scenografiju (kazališnu, filmsku i televizijsku) i izvedbenu umjetnost. Od 1996. godine radi s kompjuterima – uglavnom na polju multimedijskog programiranja, interaktivnog videa i problematike sučeljavanja kompjutera sa „stvarnim“ svijetom. Izlagao je i izvodio u Nizozemskoj, Njemačkoj, Japanu, SAD-u, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Italiji, Poljskoj, Makedoniji i Hrvatskoj.