Standa Filip (CZ), Vaclav Peloušek (CZ), Ondrej Merta (CZ) Standa Filip Trio (feat. Standuino) (CZ)

U performansu grupe Standa Filip Trio (feat. Standuino) susreću se dvije generacije DIY umjetnika. Standa Filip svira na svom pouzdanom DIY gitarskom instrumentu bez pragova zvanom Prkno, Ondrej Merta na perkusijskoj napravi Standuino FrauAngelico, a Vaclav Peloušek DIY klavijature na Standuino fraAngelico sintesajzeru. Glazba je nadahnuta češkim underground rockom 70-ih i 80-ih godina, zvanim Bigbit, kao i suvremenom elektronskom i noise glazbom. Standa Filip skladao je glazbene teme za trio, koje su kasnije zajedno razradili u specifične kompozicije.

Standa Filip je glazbenik i inovativni tvorac DIY elektronskih instrumenata još od 70-ih, a bio je i utjecajan predavač na Umjetničkoj akademiji u Brnu. U ovom su projektu njegovi studenti Vaclav Peloušek i Ondrej Merta, pod pritiskom svijeta open-source hardvera, željeli steći preciznije tehničko znanje o elektronici od tog znalca, ali on im je dao daleko više informacija i potencijala, što je kasnije sazrelo u projekt Standuino. Ime projekta povezuje ime Stande Filipa kao tradicionalnog elementa "bastla" (lokalne verzije DIY-a) i fenomena Arduina u progresivnoj internetskoj utrci za znanjem u svijetu open-source hardvera.

Standa Filip (CZ)

Standa Filip je glazbenik rođen 1957. u Mostu. Studirao je fiziku u Brnu, a od 1987. podučavao je na tamošnjem Tehnološkom fakultetu. Zatim je 1996. preselio na Umjetničku akademiju, gdje je podučavao do 2011. Mladost je proveo u Košicama, gdje je počeo izrađivati elektronske generatore zvuka. Započeo je s izgradnjom svog prvog modularnog sustava generatora 1972. godine, a 1976. je izradio prve klavijature. Godine 1981. osnovao je legendarni underground bend Ještě jsme se nedohodli, koji još i danas koncertira. Godinu dana kasnije izradio je svoju prvu električnu gitaru bez pragova po imenu Prkno, koja je postala legendarna zahvaljujući njegovom bendu, i na njoj još uvijek svira. Otada je izradio više DIY gitara. Godine 1986. predstavio je svoju ironičnu kompoziciju Symfonie Eš-dur poťapaná, u kojoj se pojavljuje i njegov DIY elektronski bubanj i golema konstrukcija elektronskog instrumenta s nekoliko pick-upova. Godine 1987. skladao je tri kompozicije za album Bittová & Fajt, koji je postao jedan od najpoznatijih čehoslovačkih albuma alternativne glazbe. Sredinom 90-ih sudjelovao je na izložbama hi-tech umjetnosti u Umjetničkom domu u Brnu. Bio je član bendova Pomalý posun, Pomalé prostředky (multimedijski projekt iz 2003.) i drugih. Sada je član benda Klikva Klikva, koji djeluje od 2007. Izvodio je i s projektom FILIP_RICHTR_PELOUŠEK na festivalu Multiplace 2011. godine, gdje je održao i nekoliko predavanja o svojim DIY pristupima. Surađuje s Ondřejem Mertom i Václavom Peloušekom na počasnom projektu Standuino.

Vaclav Peloušek (CZ)

Vaclav Peloušek je umjetnik, glazbenik i izumitelj rođen u Brnu. Trenutno završava magisterij na Akademiji primjenjenih umjetnsti u Beču, na Odsjeku za umjetnost i znanost. Prije toga studirao je multimediju na Umjetničkoj akademiji u Brnu, multimedijsku skladbu na Janačekovoj akademiji izvedbenih umjetnosti u Brnu i nove medije na Winchester School of Arts. Suosnivač je projekta Standuino (2011) i član bendova Hugo & Zoe, CaveArt i Standuino Orchestra. Također je član umjetničkih kolektiva 4AM mediaLab i Grau Kliktv.

Ondrej Merta (CZ)

Ondrej Merta je umjetnik, glazbenik, glumac, DJ i filmski redatelj rođen u Brnu. Trenutno završava magisterij na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beču, na Odsjeku za umejtnost i znanost. Prije toga studirao je multimediju i video na Umjetničkoj akademiji u Brnu, kao i teoriju filma i estetiku na Masarykovom sveučilištu u Brnu. Suosnivač je projekta Standuino (2011.) u član bendova Hugo & Zoe, CaveArt i Standuino Orchestra. Član je kolektiva 4AM mediaLab i ksutos autonomnih umjetničkih prostora u sklopu kolektiva Grau Kliktv. Sklada glazbu za Narodno kazalište u Brnu.