Špela Petrič (SI) Napad kloniranih mrkvi

radionica kloniranja, održava se na engleskom jeziku, trajanje 3 sata

Što će se dogoditi ako klonovi preuzmu svijet? Ili već jesu?

U vrijeme kada kloniranje nije samo znanstveno-fantastični pojam, već i naša biomedicinska budućnost, važno je da bolje razumijemo što ti postupci zapravo podrazumijevaju. Najnovija znanost radi na širenju vrsta organizama na kojima se može vršiti kloniranje, ali u međuvremenu smo se jako dobro upoznali s time kako su biljke to već uspjele - i to bez pomoći ljudi.

Radionica Napad kloniranih mrkvi koristi praktičan pristup izvođenja hello worlda biljne kulture uz jednostavne DIY tehnike i minimalnu specijaliziranu opremu. Uzimajući mrkve kao učitelje, proučit ćemo biotehnologiju, biologiju i implikacije kulture tkiva biljke, kloniranja i mikropropagacije, što će vam omogućiti ne samo kloniranje mrkve, nego i buduće eksperimentiranje s drugim biljkama u vašem domu.

Špela Petrič (SI)

Špela Petrič je slovenska umjetnica koja djeluje u polju novih medija, dok se ranije bavila istraživačkim znanstvenim radom. Živi i radi na relaciji između Ljubljane i Amsterdama. Njezina umjetnička praksa obuhvaća različite oblike živog svijeta i predstavlja spoj prirodnih znanosti, wet media i performansa. Njezini umjetnički eksperimenti uprizoruju neobične međuodnose, razotkrivajući ontološke i epistemološke temelje naših tehnoloških društava, pritom propitujući limese susjednog mogućeg. Veći dio njezinih recentnih radova bavi se biljnim životom. Radovi su joj predstavljeni na brojnim festivalima, izložbama i edukativnim manifestacijama (La Fabrique du Vivant u Centru Pompidou (FR), Abandon Normal Devices (UK), Umjetnički centar Nam June Paik (KR), Bozar (BE)). Dobitnica je nekoliko nagrada, uključujući nagradu Bijeli aphroid za izuzetno umjetničko postignuće, Nagradu za bioart i dizajn (BAD Award), te posebno priznanje na festivalu Prix Ars Electronica.

spela@ksevt.eu
spelapetric.org