Filip Borelli (HR) M24

2019., interaktivna, kinetička svjetlosna instalacija

M24 je instalacija od 24 skulpture koje spajaju svojstva estetike i fizike u interaktivno iskustvo. Vrtloženje vode u sferi skulpture, uzrokovano djelovanjem publike, pokreće fluorescentne čestice izložene UV-svjetlosti stvarajući nakupine nalik umanjenim galaksijama. Kinetičke skulpture u obliku prozirnih sfera postavljenih u paralelni odnos predstavljaju uvećani kontekst prolaznosti vremena jednog dana u životu čovjeka.

Svaka je sfera jedinstven svemir koji sadrži svojevrsne oblike, odnose i cikluse u igri kreacije i destrukcije. Instalacija se sastoji od 20 manjih sfernih ručnih skulptura i četiri velike. Znanstvena pozadina djela počiva na suvremenim idejama shvaćanja vremena i prostora, poput teorije paralelnih svemira temeljene na teoriji struna.

Interaktivnost serije radova M naglašava važnost i dosege ljudskog utjecaja na okolinu stavljajući u fokus djelovanje kao glavni uzrok gibanja u svemiru. U kontekstu svakodnevice, posljedica ljudskog djelovanja očituje se u zastupljenosti mikroplastike u vodama svijeta.

Upravo slovo M simbolizira ideju paralelnih svemira kao mogućeg objašnjenja prostorno-vremenskih odnosa u kojima promatrač kreira stvarnost svojim djelovanjem.

Preispitivanjem ideje o paralelnosti svemira i teorije struna, gledatelji su postavljeni u centar vremensko-prostornog kontinuuma kao glavna poveznica među svjetovima. Upravo su oni ti koji pokreću promjene koje povezuju paralelne svemire u igri stvaranja i destrukcije.

Suradnica: Tanja Puklek Borelli

Filip Borelli (HR)

Filip Borelli hrvatski je novomedijski umjetnik koji se bavi istraživanjem interakcije između svjetlosti, zvuka, pokreta i glazbe. U Zagrebu je diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti te na Ekonomskom fakultetu. U radovima često koristi znanstvene pristupe u istraživanju prirodnih fenomena. Kinetičke skulpture, interaktivne instalacije, performansi i eksperimentalni filmovi najčešći su oblici njegova umjetničkog izričaja. Djeluje kao izvođač i glazbenik od 2009. te je član Hrvatske glazbene unije. Nagrađen je drugim mjestom na 35. Salonu mladih HDLU-a za rad Povratno-prostorna glazba (Titraji prostora) 2020. godine. Sudjelovao je na brojnim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su Ibersaltz festival (DE), Touch Me festival (HR), IAB – Industrial Art Biennial (HR), Blockheide Leuchtet (AT), Wir wollen das DAS (AT) i MTF – Music and Technology Festival (DE).

filipborelli.com
borellifilip@gmail.com