Mirjana Vodopija (HR) Vibrirajući pejzaž

2018., kinetički objekt

Objekt Vibrirajući pejzaž temelji se na dualnosti između ograđenog prostora, koji je izvorište vibracija, i simuliranog otvorenog prostora u kojem se putem vibracija generira kinetički i zvučni pejzaž.

Rad je oblikovan prema osobnoj žudnji za otvorenim prostorom u fizičkom, a analogno i u mentalnom smislu – za otvorenim prostorom slobodnog i neograničenog uma. Interijer kao osobni teritorij sklonište je sigurnosti i ugode, i izvorište vibracija: u kućištu su smješteni elektromotori koji titraju elastične niti izvan njega. Sukladno frekvenciji titranja i napetosti, niti naizgled gube linearnost i oblikuju vretenaste forme raznih veličina i transparentnosti koje se međusobno preklapaju i stvaraju šumove različitih frekvencija, generirajući time krajolik koji se mijenja u programiranom ciklusu u bezbroj kombinacija.

Rad je tehnički razrađen i izveden sa suradnicima Leonardom Krležom i Nenadom Mijićem.
Produkcija rada: KONTEJNE
Rad je produciran uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Mirjana Vodopija (HR)

Mirjana Vodopija u svom se radu kroz motive prirode bavi pitanjima svijesti, identiteta i percepcije vremena i prostora, često pritom prožimajući razne medije: crteže, grafike, fotografije, objekte, instalacije, videoinstalacije i ambijente. Diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i otada ostvarila 37 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi i kustoskih koncepcija, umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja u svijetu. Dobitnica je 14 likovnih nagrada od kojih je dvije iz 2020. primila za samostalnu izložbu Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine: Nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture i medija RH i Godišnja likovna nagrada HDLU-a. Autorica je brojnih scenografija i vizualnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Od 2007. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, trenutno u zvanju redovite profesorice.

mv.mirjana@gmail.com