UtrobeMargherita Pevere (IT/DE)

Andi Wallwhore (US) predstavlja Ginu Rottweiler (PT/GD), "Nedostaje mi spavati cijelu noć s tobom u ustima"

Rad Utrobe razmatra moje vlastito, žensko tijelo, čija je propusna materijalnost premrežena odnosima s okolišem uzimanjem hormonske kontracepcije. Puževi su hermafroditski saveznici u istraživanju unutarnjih i vanjskih ekologija utjelovljene želje. U instalaciji, namjenski izrađeni izvantjelesni organ ugošćuje dvije stanične kulture u hibridnom ekosustavu. Moje vaginalne epitelne stanice i stanice jajašca puža dijele medij za rast, komuniciraju kemijski te izvode ples dvaju organizama na staničnoj razini.

U hibridnom ekosustavu instalacije, ove dvije vrste stanica ponašaju se veoma različito: moje stanice se dijele i maleni komadići izvantjelesnog tkiva postaju vidljivi golim okom. S druge strane, puževe stanice se ne dijele: žive su, ali ostaju nepomične. Medij za rast prožet je ljudskim spolnim hormonima i utječe na iskonsku biokemijsku komunikaciju između stanica. Što bi se dogodilo da su hormoni puža u igri?

Rad Utrobe promatra tijelo kao biokemijskog kiborga: hormonska kontracepcija regulira ljudske spolne organe na način da sprječava trudnoću, čime postaje sastavni dio moje seksualnosti. Nadalje, kontracepcija upisuje moje vlastito iskustvo u biopolitičku sferu budući da može, prodirući u ekosustav kroz urin, pokreće endokrine sustave drugih organizama. Rad postavlja pitanje kako bi to utjecalo na hermafroditske puževe te kako bi seksualno ponašanje puževa moglo utjecati na ljudsko tijelo. Na taj način potiče kritičko preispitivanje diskursa o kontracepciji i seksualnosti kao isključivo ženskih, ljudskih iskustava ograničenih na vlastito tijelo.

Rad je ostvaren u sklopu projekta EMAP - European Media Art Platform tijekom rezidencije u KONTEJNER-u, uz podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa.
Rad je dio doktorata Margherite Pevere usmjerenog praktičnom radu i umjetničkom istraživanju kojeg realizira na Sveučilištu Aalto, Školi za umjetnost, dizajn i arhitekturu.
Biotehnološki savjetnik: Gjino Šutić - UR Institute
Preliminarno istraživanje provedeno na Laboratoriju za biofiliju - bazi za biološke umjetnosti, Sveučilište Aalto
Produkcija: Josipa Vukelić, Jurica Mlinarec (KONTEJNER)
Fotografije: Sanjin Kaštelan, Margarita Koši, Margherita Pevere
Staklopuhanje: Ivanka Pašalić – Udruga "Stakleni svijet"
Video: Ivan Šardi
Posebna zahvala: dr. Božidar Perić, Ivan Skvrce (Akademija likovnih umjentosti, Zagreb), Branko

Margherita Pevere (IT/DE)

Fascinirana visceralnošću biološke materije, Margherita Pevere (DE) je umjetnica i istraživačica čiji se jedinstveni i prepoznatljivi potpis ističe na suvremenoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni. Bakterije, životinje i biljke njeni su saveznici u istraživanju teme ekološke kompleksnosti, kojoj pristupa kroz sofisticiranu tjelesnu estetiku. Nastale i u studiju i biološkim laboratorijima, njezine instalacije i performansi su himere u kojima se isprepliću poetika i kontroverza, kritika i žudnja.

Pevere živi i radi na relaciji Berlin-Helsinki i polaznica je doktorskog studija Umjetničkih istraživanja na Sveučilištu Aalto u Helsinkiju, koji se provodi u suradnji s Laboratorijem za biofiliju - bazom za biološke umjetnosti podržanoj od strane fundacije Kone. Članica je Finskog bio-umjetničkog društva. Godine 2018. dobila je Nagradu za digitalnu umjetnost na festivalu Romaeuropa (s Marcom Donnarummom) te pohvalu na dodjeli nagrade Share Prize. U posljednje vrijeme izlagala je na izložbama Experiment Zukunft, Kunsthalle Rostock (DE); Emergent Form, Fields Institute for Research in Mathematical Sciences, Toronto (CA); i What is life?, Kiasma Theatre, Helsinki (FI).

www.margheritapevere.com