Tin Dožić (HR), Andro Giunio (HR), Sonja Pregrad (HR) Koreografija utopije, pokret br. 2

Intermedijalni performans, 2018.

Plesna umjetnica Sonja Pregrad, dizajner i glazbenik Andro Giunio i novomedijski umjetnik Tin Dožić suautori su sinestezijskog rada o dodiru, koji je istovremeno koncert, audiovizualni performans i plesna izvedba. Koreografija utopije, pokret br. 2 pokretna je slika, šum i osjet frekvencija koje emaniraju različiti mediji dodirujući jedan drugi, odnosno, dodirujući senzorno i afektivno tijelo gledatelja. Za festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav predlažu reiteraciju rada prilagođenu specifičnom prostoru Kina Korčula.

Koreografija utopije, pokret br. 2 oblikuje međuovisnost kao utopijski orga(ni)zam, to je izvedba koja se ispisuje iz neposrednog iskustva dodira. U izvedbi tražimo mjesta dodirivanja pokreta, zvuka i svjetla, gdje frikcija između njih postaje skup oscilacija. Promatramo ih kao jedno, tijelo minerala sagrađeno od različitih pulsirajućih tekstura i intenziteta, tijelo životinje u pokretu različitih udova, tijelo utopije različitih konzistencija. Gledateljev/ičin uron u iskustvo gledanja, slušanja i dodirivanja aktivno vibrira bivajući dijelom tog sinestetskog tijela. ”Postavljajući pitanje slobode Koreografija ulazi u intrigantan paradoks, podvlačeći upravo granice i ograničenja tijela, prostora, vremena, dodirujući stjenke materijalnosti u kojoj rad titra. U dojmu koji oblikuje sinestetička priroda izvedbe supostoji osjećaj slobode i osjećaj zatočenosti, apsolutna otvorenost i klaustrofobična
punoća...”, Ana Fazekaš, kulturpunkt.hr

Tin Dožić (HR)

Tin Dožić (Rijeka, 1989.) završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (2016) i studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2016). U svojoj praksi polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijem, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama. Svoj rad temelji na istraživanju medija izradom vlastitih elektroničkih instrumenata, aproprijacijom zastarjelih tehnologija i reciklažom. Područja interesa su mu materijalnost medija, (mračna) ekologija, DIY kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima. Dožićev rad Pjesme za antropocen osvojio je nagradu Zlatna lubenica na festivalu Media Mediterranea 2018. godine. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2019.

kontakt: tindozic@gmail.com

Andro Giunio (HR)

Andro Giunio (1983.) grafički je dizajner, docent na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici i eksperimentalni glazbenik. Kao samostalni grafički dizajner radi isključivo na području kulture, stvarajući za filmske, glazbene i umjetničke festivale, izložbe, knjige, publikacije i sl. U umjetničkoj praksi bavi se glazbenom kompozicijom i improvizacijom i glazbenim performansom. Nastupa nekoliko puta na Platformi novog zvuka: Sinelinea (2012., 2013., 2016.), realizira Kompoziciju za neugođenu gitaru za emisiju Slika od zvuka na Trećem programu Hrvatskog radija 2017. godine. Boravi u rezidencijalnom programu Galerije Miroslav Kraljević „Otvoreni studio“, nastupa na Izlogu suvremenog zvuka u Studentskom centru u Zagrebu i radi glazbu za predstavu-instalaciju Iskop zagrebačkog kazališnog kolektiva BADco 2018. godine.

kontakt: agiunio@gmail.com

Sonja Pregrad (HR)

Sonja Pregrad (1980.) plesna je i intermedijalna autorica, izvođačica i pedagoginja s magisterijem Solo/Dance/Authorship s Universität der Künste u Berlinu. Bavi se međuovisnošću medija, reaproprijacijom izvedbenih formata, (ne)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu pokret je uvijek zamišljen kao kontekstualizirana i relacijska gesta. U posljednjih 15 godina bila je autorica brojnih izvedbenih radova i suradnja predstavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2018., Nagrade UPUH-a za vođenje festivala Improspekcije i kolektivni izvedbeni rad Glečer, te posebnog priznanja na 26. Slavonskom bijenalu za izložbu/izvedbu Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu. Predaje na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i vodi umjetničku organizaciju Četveroruka.