Sašo Sedlaček (SI) Biotope condition

Autonomni sustav, 2000.

Biotope condition je sastavni dio šire zasnovanog projekta Autonomni sustavi (A.S.), koji je započet 2000. godine i postupno će se realizirati u sljedećih nekoliko godina. Projekt pokriva područja tehno-skulpture, virtualnog kazališta, glazbe, kapitala u umjetnosti, razrade baza podataka i umjetne inteligencije.

S pojavom mrežnih tehnologija, genetskog inženjeringa i razvojem mikroprocesora evolutivno pravilo, koje se temelji na modelu ponašanja organskih sustava, to jest, da jači i prilagodljiviji sustav preživi, nije se promijenilo. Naprotiv, dobilo je sasvim nov opseg. A.S. Biotope condition predstavlja model prehrambenog lanca, koji u sam vrh ne postavlja čovjeka, nego, kao ultimativnog predatora kompjutorski generiran digitalni prostor. U prirodi sličan primjer možemo naći kod mrava, koji svoje stanje svijesti izražavaju kroz stvaranje mravinjaka. Pripadnost pojedinca grupi u slučaju ljudi ne izražava se više kroz pripadnost ideologiji, državi ili plemenu već kao pripadnost institucijama, a one svoje stanje svijesti izražavaju kroz stvaranje mreže, umrežavanje. Biotope condition, kao prvi iz serije Autonomnih sustava, ne pokušava se uklopiti u okolinu institucionalne konkurencije već uspostavlja model autonomnosti u izoliranoj okolini kao utopijski prikaz odnosa u prehrambenom lancu.

Sašo Sedlaček (SI)

Sašo Sedlaček je rođen 1974. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole za dizajn i fotografiju, završio je i studij kiparstva i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, gdje je potom upisao poslijediplomski studij iz kiparstva i novih medija. Od 2001. sudjelovao je na mnogim međunarodnim grupnim izložbama te nekoliko samostalnih izložbi većinom u Ljubljani gdje živi i radi. Godine 2005. bio je gostujući umjetnik u Berlinu (u organizaciji slovenskog Ministarstva kulture), a trenutno je gostujući umjetnik na IAMAS institutu (Institut za napredne medije i znanost) u Gifu, Japan. Godine 2005. je dobio nagradu na Zogonatjecanju za najbolju recikliranu igračku u Asolu, Italija za projekt No Logo, dok je 2006. dobio OHO nagradu za mladog slovenskog umjetnika za projekt Prosjak. Zahvaljujući toj nagradi krajem ove godine će boraviti u New Yorku, kao gostujući umjetnik.