Branko Zupan (SI) Big Foot, Biba, Cvrčak, Kolica

Roboti, 2002.

Zupanovi roboti, izrađeni u kućnoj radinosti, ne pripadaju kategoriji robota namjenjenih takmičenjima u konstruiranju ili utrkama u vožnji labirintom ili borbama robota. Oni su produkt autorovog zanimanja za proučavanje osnovnih operacija koje su roboti sposobni samostalno izvoditi. Njegovi roboti su jednostavni primjerci zoomorfnih oblika (Biba, Cvrčak), robota na dvije noge (Big Foot) i eksperimentalnog robota (Kolica) koji mu služi za isprobavanje elektronike i programa za moguću nadgradnju robota. Oni nemaju sposobnost izvođenja složenih funkcija, a servomehanizam im omogućuje autonomno pomicanje prostorom. Pomoću ugrađene elektronike - IR senzora, sposobni su prepoznati prepreke (čovjek, zid …) i izbjeći ih promjenom smjera kretanja.

Zupanovi roboti, po načinu reagiranja te izgledu nalik na insekte, podsjećaju na profinjene ‘mechanotrone‘ (kombinacija mehanike i elektronike) Nijemca Onna Onnena. Oni su jednostavna umjetna bića, koja u ovoj fazi nisu sposobna za interakciju s publikom, već ju samo nagovještaju.

Branko Zupan (SI)

Branko Zupan je elektrotehničar po obrazovanju, a posljednjih nekoliko godina, u slobodno vrijeme bavi se izrađivanjem robota. Njegova primarna djelatnost vezana je uz održavanje industrijske elektronike i elektro sprava, stoga mu strojna logika i princip napravi sam (DIY=do it yourself) nisu strani.