Studio Above&Below (UK) Meditativna kohabitacija

Imerzivna instalacija s ekranima, senzori, model strojnog učenja, zvuk, 2023.

Meditativna kohabitacija je audio-vizualno iskustvo koje istražuje međuvrsnu komunikaciju u gradovima budućnosti. Temelji se na gradu Bruxellesu i koristi softver za razvoj videoigara i alate umjetne inteligencije.

Imerzivna instalacija za više ekrana utemeljena je na bioakustičkim snimkama i skeniranju životnog staništa Marais Wiels, revitaliziranog ekosustava smještenog u srcu urbanog krajolika grada Bruxellesa. Publika je pozvana na meditiranje u okruženju lokalnih zvukova različitih bioloških vrsta s jedne strane i responzivnog digitalnog krajolika s druge.

Polazišna točka za umjetnički rad je pitanje: „Što kad fokus ne bi više bio isključivo na čovjeku i kad bi redizajnirali uređaje sa zaslonima tako da se njima mogu služiti i neljudski oblici života?"

Istraživanje i razvoj instalacije uključivali su izradu prilagođenog audio senzora, eksperimentiranje s alatima strojnog učenja primijenjenima u klasifikaciji zvukova iz okoliša, bioakustiku koja utječe na virtualni krajolik, 3D skeniranje i 3D primjere lokalnih biljnih vrsta iz krajolika regije i prikaze reaktivnih 3D predmeta u stvarnom vremenu uz pomoć programa Unreal Engines i TouchDesigner.

Umjetnici su na istraživanju i prikazu bioakustike unutar biotopa Marais Wiels surađivali s lokalnim dizajnerom zvuka Yauom Fanom koji se bavi akustičnom ekologijom.

Cilj je projekta potaknuti veću uključenost u stvarno stanje međuodnosa bioloških vrsta, isticanjem potrebe za međusobnim uvažavanjem unutar našeg procesa dizajna i skupova podataka, kako bismo potaknuli empatiju i dali veći smisao naprednim tehnologijama, kako bi one mogle biti od veće koristi i drugim oblicima života.

Koncept i produkcija: Studio Above&Below (Daria Jelonek, Perry-James Sugden)
Suradnici: Yau Fan, iMAL – Art Center for Digital Cultures & Technology
Korištena tehnologija: Prilagođeni audio senzor, model strojnog učenja za raspoznavanje zvuka, TouchDesigner, Unreal Engine

Rad Meditativna kohabitacija je realiziran u sklopu rezidencijalnog programa European Media Art Platform u iMAL-u (Art Center for digital cultures & technology), uz potporu potprograma Kultura Kreativne Europe Europske unije.

Studio Above&Below (UK)

Londonski Studio Above&Below osnovali su Daria Jelonek (DE) i Perry-James Sugden (UK) po završetku studija na Kraljevskom koledžu umjetnosti (London, UK), a bavi se umjetničkom i tehnološkom praksom. Njihov rad koristi digitalnu umjetnost, podatke i proširenu stvarnost u stvaranju neprimjetnih poveznica između ljudi, strojeva i okoliša.
Studio Above&Below vjeruje u projekte temeljene na istraživanju te često surađuje sa znanstvenicima, tehnolozima, brendovima i zajednicama u pomicanju granica digitalnih medija u promišljanju budućnosti življenja. Posljednjih godina dvojac je stvorio inovativna umjetnička djela koristeći imerzivne tehnologije i podatke kojima nevidljivo čine vidljivim te našem okruženju daju mogućnosti vlastita izražavanja.

Radovi su im predstavljeni na međunarodnoj razini, u institucijama i na festivalima kao što su Kraljevska akademija umjetnosti, Tate Modern, Victoria & Albert Museum (London, UK), Nottingham Contemporary (UK), PhotoPhore tijekom Venecijanskog bijenala (IT), HeK Basel (CH), MEET | Centar za digitalnu kulturu (Milano, Italija), NRW Forum (Düsseldorf, DE), UCCA Shanghai (CN), Today Art Museum (Peking, CN), WRO Biennale (Wrocław, PL), WIRED Japan i Sónar+D (Barcelona, ES). Ranije nagrade i financiranja uključuju nagradu Lumen (uži izbor), Bloombergovu stipendiju, Battersea Sculpture Prize, rezidenciju Factory Berlin x Sonar+D, te S+T+Arts x Nesta Italia nagradu City of the Future. Radovi su im također objavljeni u časopisima The New York Times, MAXON, Arte i It’s Nice That.

studioaboveandbelow.com