Marisa Satsia (CY) Tijelo otvorenog koda – Serija [meta]fluidnih dragulja i instrumenata

Instalacije i instrumenti, (jestive) skulpture, nosivi uređaji i instrumenti, 2022. – u tijeku

Projekt Tijelo otvorenog koda započeo je početkom 2022. kao skup alata za tjelesno istraživanje i eksperimentiranje, kuharica otvorenog koda i višeosjetilno iskustvo DIY biolaboratorija. Projekt je krenuo u novom smjeru prema izradi jestivih [meta]fluidnih dragulja, kristala i skulpturalnih oblika nastalih od tjelesnih tekućina poput suza i sline. Tjelesne tekućine prolaze kroz [meta]fluidni proces, molekularno gastronomski način izazivanja, prikupljanja, obrade i čuvanja koji ih transformira u skulpturalne jestive dragulje. Biste li prikupili svoje bolne suze i pretvorili ih u jestivi analgetik u obliku bombona od kristalića suza kako biste ih mogli ponuditi svojim voljenima koji pate? Biste li svoju slinu u obliku hidratantnih perlica kavijara darovali onima kojima je najpotrebnija?

U mikrobiologiji se tjelesne tekućine prikupljaju i proučavaju u istraživanju patologija jer se smatraju izvrsnim pokazateljima zdravlja. Ljudi, čija su tijela sačinjena od vode i mesa, ovise o proizvodnji i izlučivanju tjelesnih tekućina poput suza, sline i znoja, jer su one neophodne za podmazivanje i zaštitu od patogena.

Ovaj [meta]fluidni proces omogućuje dobivanje tjelesnih tekućina iz otvorenog izvora i njihovo slobodno korištenje, te pretvara donora i njegovo tijelo u aktivno mjesto proizvodnje vrijednih molekula kao što su hormoni i proteini koji, kada se izoliraju i prerade, mogu postati ljekoviti. Kroz proces razmjene tjelesnih tekućina nastaju novi sustavi brige i intime između darivatelja i primatelja.

Putem tog procesa možemo rekonstruirati tehno-znanstvene narative koji se bave nastankom, izlučivanjem, životnim ciklusima, doniranjem i razmjenom tjelesnih tekućina, kao i osnažiti njihovu vrijednost u tehno-znanstvenom, gastronomskom i kontekstu znanosti o materijalima. Kad tjelesne tekućine kao što su suze i slina počnemo promatrati kao dragocjenosti, otkrivaju se izazovi i nevidljivi trud koji darivatelji ulažu kako bi ostali zdravi, proizveli, izlučili, sakupili i tekućine transformirali u lijek.

Projekt otkriva međuodnose između unutarnjeg i vanjskog dijela tijela (lučenje-izlučivanje) i cilj mu je izgladiti napetosti i ukloniti tabue koji se vežu uz narative o tjelesnom eksperimentiranju te doniranju i razmjeni tjelesnih tekućina. Razotkriva potencijal prikupljanja i korištenja tjelesnih materijala kao prirodnih sirovina za izradu lijekova, kao i za njegu i brigu o drugim ljudima te ne- i nad-ljudskim živim sustavima. Pokazuje kako je cilj bio-zanatstva i molekularne gastronomije istražiti načine na koje stvaramo nove oblike skrbi kroz autonomnu izradu, uzgajanje i proizvodnju vlastitih biotehnologija.

Umjetnička suradnja: Aisen Caro Chacin
Izrada staklenih posuda: Zvonko Drobnič
Dizajn tiskanih pločica (PCB): Jakob Grčman i Marisa Satsia
Elektronika: Jakob Grčman

Tijelo otvorenog koda – Serija [meta]fluidnih dragulja i aparatura realiziran je u sklopu rezidencijalnog programa European Media Art Platform na Institutu Kersnikova (Galerija Kapelica), uz potporu potprograma Kultura Kreativne Europe Europske unije.

Marisa Satsia (CY)

Marisa Satsia je multidisciplinarna umjetnica i istraživačica sa sjedištem u Nikoziji na Cipru, specijalizirana za medicinsku i biološku umjetnost. Satsia je biologinja amaterka i biotehnologinja čiji je istraživački interes usmjeren na molekularnu gastronomiju, mikrofluide i meku robotiku. Njezini radovi promišljaju i propituju budućnost i razvoj biotehnologija vezanih uz zdravstvenu samobrigu i čine biologiju dostupnijom usvajanjem DIY procesa, tehnika, materijala i alata. Magistrirala (2016.) je medicinsku umjetnost na Centru za anatomiju i ljudsku identifikaciju Sveučilišta u Dundeeju, Škotska, a 2022. je pohađala program fabricademy u Baskijskom centru za biodizajn u Bilbau, Španjolska. Predavala je na više seminara i radionica, uključujući Medical Bodies (School of Machines, Making and Make Believe, 2020.), Creative Biology (CYENS Thinker Maker Space, 2021.), Biofabricated Soft Robotics and Inflatables (Ljetna škola bitova i atoma, Transmedijalni istraživački institut, 2023.). Trenutno razvija prvi otvoreni i zajednički DIY biolaboratorij na Cipru, BioCuriosities Lab, te je istraživačica u laboratoriju Serious Products Lab Tehnološkog sveučilišta na Cipru.