Charlotte Jarvis (UK), Dr. Patricia Saragüeta (AR) Organ radikalne skrbi: suradnička maternica

Skulptura, instalacija, video, zvuk, performans, znanstveno istraživanje u tijeku; 2022. – u tijeku

Organ radikalne skrbi: suradnička maternica zajednički je projekt britanske umjetnice Charlotte Jarvis i dr. Patricije Saragüete, argentinske znanstvenice i pjesnikinje. Autorice se koriste novom znanošću kako bi uzgojile suradničku maternicu iz menstrualne krvi više žena, transrodnih i nebinarnih osoba. Osim toga, u kolektivnu maternicu nastoje inkorporirati i 'muške' stanice. Ako njihov tim u tome uspije, bit će to prvi takav slučaj u svijetu.

Projekt je predstavljen putem skulpture, poezije i video/audio instalacije. Jarvis je dizajnirala kalež u kojem se suradnička maternica uzgaja i izlaže. Unutrašnjost tog predmeta – koji je istovremeno skulptura i znanstveni instrument – je topla, podatna i spužvasta, i održava na životu kolektivnu koloniju endometrijskih stanica tijekom izlaganja. Uz rad u laboratoriju na razvoju zajedničke maternice, Saragüeta je napisala i novo pjesničko djelo koje istražuje ideju zajedničke maternice, trudničke decidue i endometrijskih stanica. Pjesma je uklopljena u performans i zvučno umjetničko djelo. Charlotte Jarvis je za instalaciju napravila višekanalni kratki film koji istražuje teme projekta i dokumentira eksperimente u laboratoriju.

Cilj projekta je biti ono što Donna Haraway opisuje kao podijeljeno i proturječno; proizvesti racionalne razgovore i fantastične zamišljaje koji mijenjaju povijest.

Znanstveni savjetnici: prof. Susana Chuva de Sousa Lopes, Anastasia Bragina, Manuel Selg
Pjesma: dr. Patricia Saragüeta
Kompozicija zvuka: Oliverio Duhalde
Prijevod: Sarahi Valeria Fuster Cortés, Diego Trujillo Pîsanty, Amber Scott, Fiona Athie
Izrada kaleža: Adam Arronson Glass
Suradnice iz laboratorija u Argentini: Luciana Ant i Clara Campos, Saragüeta Lab
Suradnica iz laboratorija u Linzu: Anastasia Bragina, ARS Electronica Lab
Film: Charlotte Jarvis, Wo Portillo del Rayo, James Read

Organ radikalne skrbi: suradnička maternica realiziran je u sklopu rezidencijalnog programa European Media Art Platform u Centru Ars Electronica, uz potporu potprograma Kultura Kreativne Europe Europske unije.Dodatnu podršku pružaju MU Hybrid Arthouse, Kraljevski umjetnički koledž u Londonu, IBYME-CONICET i Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta u Buenos Airesu.

Charlotte Jarvis (UK)

Charlotte Jarvis je umjetnica koja djeluje na sjecištu umjetnosti i znanosti. Nasnimila je glazbu na DNK, vidjela otkucaje vlastita srca izvan svojeg tijela i trenutno radi na prvoj ‘ženskoj spermi’ na svijetu. Radove je izlagala na jedanaest međunarodnih samostalnih izložbi i preko dvjesto skupnih manifestacija. Dobitnica je nagrade Bioart and Design Award, a recenzirani rad joj je objavljen u akademskom časopisu Leonardo. Trenutno predaje na Kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu.

cjarvis.co

Dr. Patricia Saragüeta (AR)

Dr. Patricia Saragüeta diplomirala je i ima doktorat iz područja kemije. Istraživačica je uz potporu argentinskog istraživačkog vijeća CONICET i profesorica na Odsjeku za fiziologiju i molekularnu i staničnu biologiju Fakulteta prirodnih znanosti, Sveučilišta u Buenos Airesu. Saragüeta je znanstvenica i umjetnica s interesom za genomiku, staničnu i molekularnu biologiju. Zalaže se za susret umjetnosti i znanosti kako u svom radu tako i na institucionalnoj razini. Objavila je tri knjige poezije, više članaka i mnoštvo eseja.