Novi kolektivizam (SI) Novi kolektivizam

serija plakata i video

Godine 1987. Novi kolektivizam sudjelovao je u natječaju za dizajn plakata i baklje za obilježavanje 25. svibnja (jugoslavenski Dan mladosti), što je bio i rođendan Josipa Broza Tita. Žiri je odabrao NK-ov prijedlog kao najbolji i dobio je prvu nagradu. Rad NK-a bio je redizajn plakata njemačkog dizajnera Richarda Kleina iz 1930-ih. Na njihovom plakatu nacistički simboli zamijenjeni su socijalističkima. Nakon odluke žirija plakat je reproduciran u Politici, glavnim jugoslavenskim dnevnim novinama. Beogradski inženjer po imenu Grujić obavijestio je tisak odakle je slika preuzeta. Nastao je veliki skandal po svim jugoslavenskim medijima, a kad su pitali žiri zašto je odabrao taj plakat, rekli su da im se svidio no da nisu znali odakle je slika preuzeta. Nakon podulje istrage, generalni tužitelj u Sloveniji odlučio je da nema dovoljno dokaza da bi članovi NK-a išli na sud. Slučaj je odbačen; samo godinu dana kasnije tradicionalni socijalistički ritual oko Titova rođendana ukinut je.

Na izložbi se uz plakate predstavljaju i dva dokumentarna video rada: Fragment izložbe NOVI KOLEKTIVIZAM − Pročišćenje i podmlađivanje te The Fine Art of Mirroring, Youth Day 1987 Tome Bačića i Corrine Enquiste.

Novi kolektivizam (SI)

Novi kolektivizam osnovan je 1984. kao odjel za grafički dizajn u sklopu Neue Slowenische Kunst. Članovi su Dejan Knez (Laibach), Miran Mohar (isprva član Teatra sestara Scipion Našice, zatim član Irwina), Darko Pokorn (dizajner) te Roman Uranjek (Irwin). Novi kolektivizam koristi metodu retro principa i dizajnira plakate, omote nosača zvuka, knjige, putovnice i NSK memorandume. Za dizajn proizvoda za grupu Laibach dobili su nagradu na Bijenalu industrijskog dizajna (BIO) u Ljubljani 1994. godine. Novi kolektivizam također preuzima i brojne vanjske poslove, obavljajući dizajnerske poslove za klijente kao što su Muzej suvremene umjetnosti (Ljubljana) i Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija). Među najvažnijim dizajnima nalaze se logotipi za novi Muzej suvremene umjetnosti Metelkova te za jednu od najstarijih i najvećih neprofitnih institucija suvremene umjetnosti u SAD-u – P.S.1 Centar za suvremenu umjetnost, partnersku galeriju najcjenjenije svjetske galerije, Muzeja suvremene umjetnosti (MoMA) u New Yorku.

Kontakt: nsk-nk@siol.net