7K: new life formSaša Spačal (SI)

Medijska stvarnost

Dobrodošli u tehno-biosferu, mjesto puno mikroskopskog života koji se razmnožava, a nevidljiv je golom oku, iako je toliko važan za sve ono što postoji i razvija se. Život više nije samo biološka kategorija.

7K: new life form je interaktivna audiovizualna instalacija u kojoj su posjetitelji uronjeni u jedinstven tehno-ekosustav. To je svijet koji također nastanjuju biljke, mikroskopski organizmi i čudnovata nova vrsta umjetno proizvedenih nano-bića. Vizija budućnosti koju 7K predstavlja uključuje specijalno izgrađenu komoru za fotosintezu, elektronske senzore i video o životu pod mikroskopom, s namjerom stvaranja autonomnog sustava u kojemu posjetitelji postaju aktivnim sudionicima.

Ljudska bića žive u organskom okolišu koji smo klasificirali kao biološki, podijelivši sva živa bića u šest organskih domena; mi smo sa svojom željom da opstanemo i razmnožimo se postali izvorište i tvorac nove domene, domene koja je daleko manje ekološka, biološka i organska; domene različitih materijalnih oruđa, mentalnih koncepata, društvenih organizacija i novih načina uporabe koncepata iz prirode; ukratko, domene tehnologije. Ta domena razvija se paralelno s nama i stvorila je nov život, koji raste po vlastitom nahođenju. Tehnologija ima život koji istražujemo i koristimo te učimo o njemu baš kao što to činimo s organskim domenama. Također ga koristimo kako bismo istraživali, komunicirali, unaprijedili i uzgajali biološki život, koji danas već zahtijeva našu intervenciju kako bi opstao i uspijevao. Te dvije domene toliko su se međusobno prožele da je i sama tehnologija postala prirodom.

produkcijski tim: Joby Harding, Tadej Droljc, Dr. Aleš Kladnik

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal postmedijska je umjetnica koja istražuje sjecišta živih sustava i bavi se suvremenom i zvučnom umjetnošću. U središtu njezina umjetničkog istraživanja nalaze se kontinuum okoliša i kulture te planetarni metabolizam. Razvijajući tehnološka sučelja i odnose s organskim i mineralnim agensima iz tla, ona se bavi posthumanim stanjem koje uključuje mehaničku, digitalnu i organsku logiku u sklopu biopolitike i nekropolitike. Njezini radovi predstavljeni su i izvedeni u izložbenim prostorima i festivalima kao što su: Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Eyebeam (USA), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Galerija sodobne umetnosti Celje (SI), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (SRB), Lisboa Soa Festival (PT) i Sonica Festival (SI). Dobitnica je počasnog priznanja Prix Ars Electronica i New Technological Art Award, a nominirana je i za Prix Cube Award.

kontakt: https://www.agapea.si/