Active Denial System Error 1.0Maja Smrekar (SI)

Medijska stvarnost

Active Denial System Error 1.0 je zvučni kinetikon povezan s Active Denial sustavom, istančanim oružjem za zaštitu i nadzor civilnog stanovništva. ADS onesposobljuje mete usmjerenim ultrazvučnim zrakama koje prodiru u završetke živaca pod kožom i uzrokuju snažno pečenje i bol. Kada zraka promijeni smjer, bol istog trenutka nestane. Bez obzira na to, vojna industrija propagira ADS kao “etičko” oružje.

Rad Maje Smrekar sastoji se od nadzorne kamere i zvučnika spojenih na elektromotor. Putem usmjerenog zvučnog sustava emitira se zvučna slika nepoznatog jezika koji se čuje u obliku distorziranog ljudskog glasa. Jezik se u realnom vremenu pretvara u slogove koje kompjuterski program nasumično bira i oblikuje iz Pure Data baze. Pokretljivost cijele naprave iznosi 360 stupnjeva, dok se donji dio može pomicati za 180 stupnjeva, što joj omogućuje da pomoću nadzorne kamere prepoznaje i prati objekte koji se kreću u prostoru. Dok kamera prati osobu u pokretu, zvuk iz zvučnika prenosi se uživo u istom smjeru te ga može čuti samo dotična osoba. Sustav također sadrži dva monitora, koji usporedno prikazuju praćene objekte na području koje se nadzire i operativni sustav naprave.

Za razliku od zatvorenih i izoliranih zaštitnih i nadzornih sustava, autorica u projektu omogućuje identifikaciju s pozicijama moći, jer takvi oblici nasilja u ime nadzora i kazne nagovještaju negativne promjene u evoluciji percepcije i posljedično u autonomiji individualne samosvijesti.

programiranje zvuka i videa, savjetnik, izvedba: Miha Tomšič
glas: Petra Guček
zahvale: Rok Čančer, Vid Simoniti, Janez Janša, LJUDMILA Digital lab
producent: Galerija Kapelica / Zavod K6/4

Maja Smrekar (SI)

Maja Smrekar rođena je 1978. u Sloveniji. Diplomirala je na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti i dizajna, u suradnji s Akademijom za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani, a magistrirala je na području videa i novih medija. Izlagala je u raznim muzejima likovne i medijske umjetnosti, kao što su ZKM Karlsruhe (Njemačka), Musée de l'Homme (Pariz, Francuska), Het Neuwe Institut (Rotterdam, Nizozemska), Art Laboratory Berlin (Njemačka), Latvian National Arts Museum (Riga, Latvija), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (Ljubljana, Slovenija), Milton Keynes Gallery (Velika Britanija) i RMIT Gallery Melbourne (Australija), kao i na festivalima kao što su Ars Electronica (Linz, Austrija), Transmediale (Berlin, Njemačka), Click (Helsingør, Danska) i Musrara Mix (Jeruzalem, Izrael). Dobitnica je više nagrada i priznanja, između ostaloga nagrade Europskog centra za umjetnost Hellerau (Dresden, Njemačka) na festivalu Cynetart 2012, posebne pohvale na festivalu Ars Electronica 2013 (Linz, Austrija), Golden Bird Award 2013 (Ljubljana, Slovenija), Trend Award 2017 – Nagrade za vizualnu kreativnost (Ljubljana, Slovenija) i Prix Ars Electronica – Golden Nica 2017 za hibridnu umjetnost (Linz, Austrija). Godine 2018. dobila je nagradu Prešernove zaklade – najvišu državnu nagradu za umjetničko ostvarenje koju dodjeljuje Republika Slovenija (Ljubljana). Više godina je umjetnička suradnica produkcijskih platformi, kao što su Galerija Kapelica / Institut Kersnikova (SI), The Culture Yard (DK), Cultivamos Cultura (PT), Quo Artis Foundation (ES), Aksioma Institute (SI), itd. Maja Smrekar živi i radi u Ljubljani.

www.majasmrekar.org