Pokretne teselacijeOrigamitronica (HR)

Medijska stvarnost

Rad Pokretne teselacije istražuje odnose materije, geometrije, biologije i kinetike upotrebom japanske tradicionalne vještine savijanja papira − origamija, i to kroz koncept i istraživanje pojma “teselacija”. Teselacija je proces stvaranja dvodimenzionalnih ravnina ponavljanjem geometrijskih oblika bez preklapanja i praznina, što primjenom uzoraka savijanja papira u suvremenom origamiju kao što su Yoshimura i Miura-Ori dovodi cijeli proces do kinetičkih objekata. Rad demonstrira pojavu teselacija kod živih sistema koji su vidljivi isključivo mikroskopom, sve do različitih upotreba kombucha gljiva, papira, tekstila i plastike u kombinaciji s elektronskim uređajima, te origami robotiku. Takvim pristupom istražuje se koncept materijalnosti vlakana biljaka u usporedbi s vlaknima papira i tekstila. Upotrebom senzora za pokret, zvuk i svjetlo radovi postaju interaktivni.

voditeljica projekta: Deborah Hustić
autori: Maja Kalogera, skupina Origamisti (Krešimir Rajki, Maja Mihaljević, Ivan Marinković), Damir Prizmić, Gjino Šutić, Deborah Hustić
tehnički savjetnici: Davor Jadrijević Emard, Igor Brkić, Bruno Blažinč, Matija Vojvodić

Origamitronica (HR)

Projekt Origamitronica idejno je započeo nakon sudjelovanja umjetnica Deborah Hustić i Maje Kalogere na radionici suvremenog origamija u elektronskim sučeljima Fold-Me pod mentorstvom tajvansko-hongkonške novomedijske skupine Dimension+ na prošlogodišnjem festivalu Kiblix u Mariboru. Tijekom 2012. godine Origamitronici se pridružuju dizajner opsjednut papirom i elektronikom Damir Prizmić, iskusni zagrebački origamist Krešimir Rajki zajedno s novoosnovanim kolektivom Origamisti, te biotweaker Gjino Šutić. Cilj ovog kreativnog i znanstvenog udruživanja je budući kontinuirani rad na zaigranom istraživanju pojma teselacija iz različitih perspektiva, kao što su umjetnost, dizajn, arhitektura, biologija, matematika, kinetika i elektronika. Origamitronica se razvija kao dio projekta za eksperimentiranje elektronikom i materijom Textil{e}tronics iz Zagreba.

textiletronics.org/category/origamitronica
textiletronics@gmail.com