Marko Batista (SI) Bentronix

Zvučna instalacija, 2011.

Bentronix je zvučni istraživački projekt, odnosno kompozicija za promjenjivi broj hibridnih niskonaponskih generatora zvuka, a sastoji se od otpornika, tranzistora, sklopki itd. koji pod električnim naponom proizvode čujne frekvencije. Svi se generatori zvuka razlikuju građom i stoga svaki od njih proizvodi djelić spektra, koji samostalno ili uz intervenciju autora proizvodi kompoziciju zvučnih tekstura. Generatori su povezani u sklopove tako da mogu tvoriti simultanu komunikaciju među sobom i posredovati signale do pojačala zvuka, koji su spojeni na zvučnike u prostoriji. Dinamika frekvencijskog spektra u toj dvadesetminutnoj kompoziciji strukturirana je u raznovrsne matematičke dispozicije tako da kombinira zvučnost frekvencijskih odnosa 75Hz: 2Khz:10Khz. Kada mehanički generirano zvučno polje dosegne određenu ravnotežu, koncertni događaj mijenja se u samoregulacijski zvučni okoliš low-tech Machine-to-Machine sustava, koji u galeriji egzistira kao zaseban zvučni prostor − soundscape. Zahvaljujući međusobnoj povezanosti zvučnih generatora i njihovoj frekvencijskoj međuovisnosti, zvučno polje bez autorove intervencije postupno nastoji postići matematičku, odnosno fizikalnu ravnotežu, što je zbog izvanredne kompleksnosti zvuka veoma teško. Iz napetosti između autorove intervencije u taj hibridni instrument s jedne strane, te autarktičnosti, odnosno “samovolje” samog instrumenta s druge, proizlazi specifična, sintetička materijalnost zvuka.

Marko Batista (SI)

Marko Batista (1976.) je multimedijalni tehno-umjetnik, istraživač zvuka, video eksperimentator i audio-vizualni performer. Rođen je u Titovoj Jugoslaviji, a danas živi i radi u Ljubljani. Bavi se temama kao što su izmješteni zvučni prostori (soundscapes), procesi transformacije videa, mrežni podaci, suradnja, povezivanje koncepata i hibridni prostori, kao i politikama umjetnosti i drugim područjima suvremene medijske umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i magistrirao na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Batista je jedan od osnivača eksperimentalne multimedijske skupine Klon:Art:Resistance.

Danas uglavnom djeluje samostalno, iako je uključen u suradnje s različitim umjetnicima i stručnjacima na speci∫čnim projektima. Redovito izlaže u Sloveniji (Aksioma, Galerija Kapelica, Ljubljana; Kibla, Maribor; MMC Pina, Kopar, i drugdje) i svijetu (50. Venecijanski biennale, 2003.; 10. Istanbulski biennale, 2007.; Featured Art Scene/Kapelica Gallery na festivalu Ars Electronica u Linzu, 2008.; Cellsbutton#3 − International Media Art Festival u Indoneziji, 2008.; Zero Gallery/Transmediale u Berlinu, 2009.; Share Festival u Torinu, 2010.; Netaudio Festival u Londonu, 2011.; Galerija Močvara @Pogon Jedinstvo u Zagrebu, 2012.; i drugdje.

www.project-data.info
sko@siol.net