Saša Đurić (RS) Junk Box – MIDI kontroler za Native Instruments Traktor

Software za DJ-ing, 2005.-06.

Junk Box MIDI kontroler je PC sučelje bazirano na projektu MIDI Box. Povezuje se na PC računalo preko MIDI/Game Porta, a osmišljen je specijalno za kontroliranje parametara DJ software-a Traktor Studio kuće 'Native Instruments'. Uz kontrolu spomenutog softwarea moguće je kontrolirati i razne druge glazbene i video programe, kao i hardverske sintesajzere, sound module ili ritam mašine, rasvjetu itd. Uređaj je, u duhu projekta Recycle or Die, većim dijelom realiziran od recikliranih dijelova računala, poker aparata i drugih uređaja s elektroničkog otpada.

Pored poruke da smeće nije uvijek smeće i da može imati svoj drugi, funkcionalni život, ovim projektom želim potaknuti razmišljanje u pravcu očuvanja okoline recikliranjem vrlo toksičnog, elektroničkog otpada.

Saša Đurić (RS)

Prvi ultra-eksperimentalni radovi nastali su još u djetinjstvu. Primjerice plastične kante za boju [npr. polikolor] različitih zapremina davale su sasvim zadovoljavajuće rezultate. Neponovljive bas linije i brumovi nastajali su čačkanjem po elektronici pretpojačala. Za dubbing, two-tap delay, pitch shifting i još po koji čudan, neimenovani, efekt bila su zadužena dva modificirana walkman-a s pitch kontrolama i kasetofon kao master uređaj. Za sve što sam u to vrijeme naučio o audio tehnici, snimanju i elektronici najzaslužniji su magazin SAM svoj majstor i moj stari. Pošto starci nisu imali par stotina tisuća maraka viška da mi kupe studio, morao sam se zadovoljiti idejom DJ-iranja...

S obzirom da sam bio klinac, jedino rješenje za moja DJ iživljavanje bilo je da napravim vlastitu piratsku radio stanicu. Muzikom se nastavljam baviti, ovaj put malo ozbiljnije, od nabavke prvog računala koje mi je glavni ‘muzički instrument’. Sklonost ka recikliranju zvuka, koja vuče krojene iz djetinjstva, osjeti se i u muzici koju danas radim, pa se pored scratcha i retro zvuka povijesnih TR ritam mašina mogu čuti i razni drugi reciklirani zvukovi koji nisu proizvod muzičkog instrumenta. To je jedna od stvari koja moju muziku udaljava od definicije sintetička. Trudim se da što je više moguće sempliram žive instrumente.