Sašo Sedlaček (SI) Prosjak 1.0

Robot za socijalno ugrožene, 2006.

Projekt Prosjak je prije svega glasnik loših vijesti za sve nas - on nas podsjeća da prevelik dio svijeta postaje ne bogatiji, već sve siromašniji. Danas se proizvodi previše funkcionalnog, tehnološkog smeća jer ljudi u zemljama prvog svijeta žele živjeti u obilju tehnoloških naprava. Mnoge od njih razvijene su za vojne potrebe, te za zaštitu bogatih i njihovih interesa, a na štetu osiromašenih. Stoga se moraju razviti nove strategije. Prosjak, robot za socijalno ugrožene je jedna od njih. Načinjen je od elektronike i računalnih dijelova. Riječ je o slobodnom softveru i slobodnom hardveru pa robota svatko može kopirati.

Izvorna verzija robota (1.0) namijenjena je europskim trgovačkim centrima u kojima je zabranjeno prositi, što je pravilo koje ne vrijedi za robote. Tako Prosjak može djelovati u ime socijalno ugroženih istovremeno im garantirajući anonimnost i ne remeteći njihovo temeljno ljudsko dostojanstvo. Eksperiment je pokazao da bogatiji slojevi društva pokazuju više sućuti prema marginaliziranim skupinama ako se komunikacija odvija preko sigurne distance i putem tehnološkog sučelja. Unaprijeđena verzija robota Prosjak 2.0 proizvedena je u Japanu na Institutu IAMAS a testirana na ulicama Tokija gdje prosjačenje zapravo i nije uobičajen fenomen i gdje je tehnološki posredovana komunikacija sveprisutna. Novu verziju pokreće Linux i ona posjeduje dodatne senzore pa se robot može zahvaliti nakon što primi novac. Kompleksnija je od prve koja je zaista jednostavna, bazična i nije ju teško kopirati. Nova verzija uskoro će biti dostupna svima za besplatno downloadanje.

tehnička realizacija: Pavle & Sašo Sedlaček
govor: zvučnik 1.1, sintetizator slovenskog govora Jure Leskovec, Inštitut Jožef Štefan, Ljubljana
zahvale: Sipronika d.o.o., Ministarstvo kulture RS i Ljubljanska županija – odsjek za kulturu

Sašo Sedlaček (SI)

Sašo Sedlaček je rođen 1974. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole za dizajn i fotografiju, završio je i studij kiparstva i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, gdje je potom upisao poslijediplomski studij iz kiparstva i novih medija. Od 2001. sudjelovao je na mnogim međunarodnim grupnim izložbama te nekoliko samostalnih izložbi većinom u Ljubljani gdje živi i radi. Godine 2005. bio je gostujući umjetnik u Berlinu (u organizaciji slovenskog Ministarstva kulture), a trenutno je gostujući umjetnik na IAMAS institutu (Institut za napredne medije i znanost) u Gifu, Japan. Godine 2005. je dobio nagradu na Zogonatjecanju za najbolju recikliranu igračku u Asolu, Italija za projekt No Logo, dok je 2006. dobio OHO nagradu za mladog slovenskog umjetnika za projekt Prosjak. Zahvaljujući toj nagradi krajem ove godine će boraviti u New Yorku, kao gostujući umjetnik.