Ludic Society (AT/CH) Monokotač & GoApe Chindogui. Novi momački strojevi

Objekti, 2006.

Monowheel Reality Engine Device, kao živi stroj, napravljen je za igranje igre – ali i kao reality engine, računalni stroj za generiranje virtualnog realnog svijeta. Monokotač Ludic Societyja, s jedne strane, čvrsto drži troosni mikromašinski akelerometar za održavanje ravnoteže, ali s druge pak, isklizujući u spiralno-krivuljastu shemu integriranog sklopa, izbacuje iz čvrstog položaja i igrača i stroj. Zasnovan na kuglično-ležajnom uređaju sa senzorima za kretanje bez pokretnih dijelova vlastite izrade, 'patasklopovski bicikl produženom vožnjom, nepoljuljanom osjećajem vrtoglavice, pruža još veći užitak i time izaziva ovisnost i kod strastvenog bicikliste i kod hardcore gamera.

Dva fototranzistora registriraju kretanje naprijed i nazad generiranjem dva izlaznih signala s pomakom u fazi koji su međusobno razmaknuti 90 stupnjeva. Rotirajući dio monokotača obilježen je svjetlećim sivim binarnim kodom, tako da nikada nema neodredive pozicije, čak i ako igra počne zapinjati. Kapacitatorski akcelerometar s XYZ osima šalje izlaznu voltažu koja je raciometrika i proporcionalna akceleraciji u svim prostornim osima, osiguravajući tako da će preživjeti i pri jakim strujnim udarima. Držeći se razigrane ekstravagantnosti apsurdnog i beskorisnog sučelja, senzor omogućava odabir četiri različite osjetljivosti faktora g sile teže (do 6g), tako da se i vrlo tvrde-brze staze i utrke uvijek mogu pojačati, bez utjecaja sirove, ali vrlo senzitivne, blage sile. Ultrafrekvencijski odašiljač (434 MHz) i frekvencijski usklađeni prijemnik omogućuju i odgovarajuću slobodu kretanja jer šalju podatke bežično do matičnog uređaja na razdaljinu i do 100 metara. Stoga se onaj tko upravlja monokotačem ne mora susprezati da se fizički prilagodi njegovom sučelju; geste postaju podjednako apsurdne kao i vožnja na električnoj struji divljom stranom bakrenih padina i staza kroz patafizičko sklopovlje.

Novi momački strojevi goApe chidogui su vješto izrađeni integrirani sklopovi vlastite gradnje napravljeni od prekrasnog moderno stiliziranog crnog, posebno graviranog materijala za integrirane sklopove i dekorativnog bakra koji provodi struju i signale. Estetike 'patastiliziranih integriranih sklopova sadrži elemente boemske umjetničke vještine detournementa. Oni su samodostatni kao nakit, ali oni su i čekići za sviranje zvukova, drugim riječima nouvelles machines celibataires, novi momački strojevi.

Arhitektura 'patafizičkih integriranih sklopova tvori osnovu za takozvane GoApe chindogue, primjerice u obliku spiralne igračkomodne naprave koju ludički druževnjaci nose na klupskim večerima, slično kao što su Raymond Queneau i drugi članovi College de 'Pataphysique nosili spiralne bedževe u 50-ima. Pomodni ludički klupski bedž istodobno funkcionira kao integrirani sklop, sli je beskoristan. Poput izokrećućeg mišljenja Gillesa Deleuzea, on iskazuje okretanje oko ideja kao metodu, on mapira vrtoglastu igru zasnovanu na istraživačkom artefaktu. Experience PSB sklopovi kao „experience de jeu, de vie et d'art“ (=objekti za igru, život i umjetnost)!

Ludic Society (AT/CH)

Ludic Society - ludičko društvo - je međunarodno udruženje umjetnika, igrača i teoretičara koji pokušavaju potaknuti novu umjetničku/istraživačku disciplinu, koju je najbolje nazvati 'ludikom'. Ludičko društvo upušta se u 'pataznanstvenu fantastiku za odrasle'. "Jeu" je francuski pojam za igru, jouissance, užitak, ali tu prijevod, pored ideje uživanja u nečemu, ne prenosi i seksualno-orgazmičku konotaciju iz francuskog.

Predmeti igre, kao objekti za sebe, a ne više sučelja za nešto drugo, stvaran su projekt ove grupe. Ona sada nastupa zajedno s gostujućim izvođačima u klubovima ili na izložbama. Igrači instrumenti, u stilu 'cabaret voltairea' su predmeti na kojima se može svirati, nešto između igračaka i novih momačkih strojeva. Časopis Ludic Societyja izlazi periodički s međunarodnim prilozima o tendencijama vezanih za jouissance = užitak i napetost (prema Slavoju Žižeku, 2005.) i jeu = igra.

Od 2003. do 2006. Ludic Society je izlagao na Postmedial Condition. Arco Electronico, Centre Conde Duque, Madrid; Transmediale06, Berlin; 2Artgames, Ludwig Forum fur Internationale Kunst, Aachen; Postmedial Condition, Neue Galerie, Graz; Illudere ex illusion, Aegina Academy, Athens; anti-war shooter nybble-engine-toolZ, distinction Prix Ars Electronica; gameart, Weltkulturerbe Volklinger Hutte; Games. Computerspiele von Kunstlerinnen, u čeličani Phoenix West, Dortmund.