Marijan Crtalić (HR) Komunikacijske igre

akcija, 2006.

Rad je moj doprinos oživljavanju veza između Zagreba i Beograda. Audio-video veza između različitih lokacija i ljudi nije ništa novo, ali do sada nisam primijetio da je bilo pokušaja javnog streaminga između navedenih gradova. Općenito, ništa slično, barem u Zagrebu ne postoji, pa je moja ideja zapravo prijedlog za uvođenje sličnih praksi koje bi iz umjetničke prešle u svakodnevnu javnu telekomunikacijsku domenu.

Naslov rada podsjeća na naslov filma Ratne igre što sugerira izvjestan podtekst same prirode rekonstrukcije dobrosusjedskih odnosa između politički još uvijek nedovoljno prijateljskih sredina. Dakle, napetost i nepovjerenje faktori su koje bi trebalo ukloniti iz odnosa dvaju naroda (kako na kolektivnoj, tako i na individualnoj razini), te političku percepciju konkretnog ‘drugog’ transformirati u ljudsku. Podaci o društveno-političkoj, kulturnoj i sl. situaciji dodatna su pomagala potencijalnim korisnicima sučelja (sugovornicima) pri odabiru teme eventualnog razgovora, a i podsvjesnog sugeriranja da smo svi u sličnoj tranzicijskoj ‘kaši’ i kako možda ne bi bilo loše zajednički rješavati razne probleme bez posredovanja političara itd. Usput, godina je Nikole Tesle, pa eto...

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Marijan Crtalić (HR)

Rođen sam 1968. god. u Sisku, Hrvatska. Godine 1992. diplomirao sam slikarstvo na ALU u Zagrebu. Nakon studija počinjem istraživati medije poput videa, fotografije, performansa i sl. Moj rad proizlazi iz odnosa prema samome sebi i interakcije s vlastitom okolinom. Smjer u kojem se moj rad razvija – dokumentarističko ili simboličko obrađivanje određene materije ovisi o iskustvu koje proživljavam u određenom prostorno-situacijskom kontekstu. Naprosto, različite situacije proizvode različite vrste izraza, od analitičko-istraživačkog pristupa do intuitivno-emotivne, manje ili više simboličke umjetničke reakcije.

No, bez obzira na izvore interesa, zajednički nazivnik kojim pokušavam uokviriti sve svoje aktivnosti je socijalno, angažirano propitivanje i umjetnička (re)akcija koja teži kritičkom rasvjetljavanju određenih društvenih problema, a pogotovo onih u čijim sjecištima se i sam nalazim. Izlagao sam samostalno te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu: Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Austriji, Italiji, Makedoniji, Rumunjskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Americi, Egiptu, Turskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Libanonu. Dobitnik sam nagrade 1. Salona mladih Siska/CZK, Sisak, 2000.; nagrade 26. salona mladih, Zagreb, 2001. i AICA-e na 36. Zagrebačkom salonu.