Christian Ristow (US) Pijani gospodar, 1995.; Podjarmitelj, 1996.; Nekropod, 2004.; Šestonogi šetač, 2006.

Robotički performans, 2006.

Christian Ristow (Taos, New Mexico) je umjetnik čije kinetičke skulpture i robotički performansi sadrže provokativnu mješavinu postapokaliptične destruktivnosti i zaigranog ikonoklazma. Osmišljena za ultimativnu robotičku nadmoć, Ristowljeva mehanička stvorenja kao što su Podjarmitelj, Pijani gospodar, Manipulatrix, itd. nude začudnu novu viziju odnosa između čovjeka i stroja, propitujući istovremeno granice umjetnosti.

Njegovi roboti igraju vodeću ulogu u hrabrom i rastućem svijetu mehaničke umjetnosti. “Kad vide moje konstrukcije, mnogi ljudi se pitaju zašto to radim. Strojevi koje kreiram imaju zapravo samo jednu ulogu: boriti se međusobno i uništiti žrtvovane mete tijekom dramatski postavljenih mehaničkih performansa. Spektaklima s temama poput seksa i smrti, novca i mržnje ili poraza čovječanstva mogu artikulirati osobni pogled na sveta i perverzna pitanja.”

U performansu Robokrist sudjeluju mehanički strojevi Christiana Ristowa kao što su Podjarmitelj, Pijani gospodar, Nekropod i Šestonogi šetač (koji također nastupa u kombinaciji s Christinom Sporrong na štulama). Projektirani za totalnu robotsku supremaciju, oni nude spektakularnu i čudnovatu viziju stalno evoluirajućeg odnosa između čovjeka i stroja preispitujući pritom i granice same umjetnosti. Robokrist, podsjećajući na kakav spektakl specijalnih efekta holivudskog stila usred robotskog teatra apsurda, je uzbđujući performans-spektakl. Pripremite se za totalni rat čula u ovom kakofonom pokazivanju sile i uništenja. Razaranje strojeva!

Pijani gospodar je prvi radijski navođeni stroj koji sam napravio, a mnogima je i najdraži. To je hodajući stroj na četiri noge kojega pokreće jedno-cilindarski dizelski motor. Njegova glava – ili usta – sastoji se od trinaest nezavisnih osovinski pokretanih kuka za meso od nehrđajućeg čelika koje mogu grabiti i trgati raznolike mesnate tvari. Teži oko 635 kg, a njegova izgradnja trajala je tri mjeseca. Nazvan prema svom neobičnom i nestabilnom hodu, ponekad se zna prevrnuti, opravdavajući tako svoje ime.

Podjarmitelj je zaista opaki stroj. Teži 2250 kg, može podići 650 kg, domet oružja (vatre) je 4,5 m, a visok je 4,8 m kad kandže podigne u zrak. Izvorno je bio Bobcat rovač, ali osim čelične baze malo što je preživjelo od njegove izvorne inkarnacije. Industrijski V-4 motor jakosti 37 konja oživljava ovu neman, pokrećući dvostruki hidraulični sistem unutar kontinuiranog kružnog okvira koji služi i kao hidraulični rezervoar zapremine 117 litara. Šaka s tri prsta postavljena je na 2 autobusna osovinska ležaja tako da se može slobodno rotirati u bilo kojem smjeru, čak i ako nosi težak teret. Dok drugi strojevi lako zakažu u intenzivno nasilnoj atmosferi robotičkih performansa, rijetki su slučajevi u kojima Podjarmitelj nije u mogućnosti sam se odvesti s pozornice nakon što se plamen borbe smiri.

Necropod je načinjen u roku od dva tjedna za Sci-Fi Channel za spektakl pod nazivom Čovjek protiv stroja. Strojem je moguće u potpunosti upravljati putem bežičnog kontrolnog mehanizma. Koncept spomenutog performansa bio je izgraditi robota čuvara otpada. Pitanje koje se postavlja gledatelju glasi: “Što bi se dogodilo kad bi se strojevi s umjetnom inteligencijom odlučili pobuniti protiv svojih stvoritelja?”

Uz performans Ristow izlaže i skulpturu Naša mala obitelj kojaocrtava specifični psiho-obiteljski narativ iz umjetnikova djetinjstva. Mehaničke komponente u kombinaciji s modificiranim modnim lutkama pričaju ovu neobičnu priču.

Christian Ristow (US)

Odrastao u San Franciscu, sin estetskog kirurga i umjetnice, Christian Ristow rano je razvio interes za sjecišta estetike i strukture. Nakon diplome iz arhitekture na Columbia University u New Yorku, vratio se u San Francisco gdje je započeo učiti zanat pridruživši se progresivnoj skupini za robotičke performanse Survival Research Laboratories. Potaknut tim iskustvom, kao i radovima kipara Jean Tingueleya, arhitekta Santiaga Calatrave te umjetnika H.R. Gigera, Ristow počinje kreirati vlastita izrazito biomehanička stvorenja. Nakon što se 1998. preselio u Los Angeles, Ristow razvija vlastite robote, te priređuje niz robotičkih događanja u kojima se bavi temama neograničene moći, seksualne agresije i ljudske smrtnosti.

Od 2006. - kada se preselio u New Mexico - Ristow se usredotočuje na interaktivne mehaničke skulpture velikih dimenzija, kao što su "Ruka čovjeka", "Ptić", "Postajanje čovjekom" i "Licem prema naprijed".

Ristowljeve visoko-oktanske performanse i velike skuplture moglo se vidjeti u brojnim svjetskim galerijama, festivalima i sajmovima, od Los Angelesa do New Yorka, od Jeruzalema preko Berlina sve do Melbournea.

Reference na njegov rad nalaze se u knjigama poput Robo Sapiens i Body Probe, u časopisima kao što su Popular Mechanics, Wired, National Geographic, Spin, Raygun, Penthouse i Bizarre, kao i na televizijskim programima Current TV i emisijama Monster Garage i Monster Nation na Discovery Channel-u. Njegovi animatronski i robotički projekti, među ostalim filmovima i televizijskim reklamama, uključuju Bicentennial Man, A.I. Stephena Spielberga, Spider-Man 2 i Zathura.

https://www.christianristow.com/