Marko Marković (HR) 01

instalacija, 2015.

O1 Viza je vrsta umjetničke vize koja se dodjeljuje na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država osobama zaslužnim za izvanredne sposobnosti i postignuća. Ova vrsta imigrantske vize se uručuje pojedincima koji posjeduju izvrsne rezultate u područjima znanosti, umjetnosti, obrazovanja, poslovanja i sporta. Također onima koji demonstriraju izvanredne sposobnosti u području filmske i televizijske industrije te su prepoznati na nacionalnoj i internacionalnoj razini za takva visoka postignuća.

Nakon odlaska u New York 2012. godine, Marko Marković je 2013. aplicirao i dobio O1 Vizu kao osoba koja u procesu aplikacije pokazuje izvanredne sposobnosti i dostignuća u području umjetnosti i edukacije.

Prilikom izrade vize u sklopu tražene prijavne dokumentacije Marković izrađuje i sklapa ugovore s ugovorenim stranama, muzejima i galerijama s kojima prikazuje trogodišnji plan aktivnosti u kulturno-umjetničkim domenama rada. Među ugovorenim stranama predstavio je ugovore s institucijama: MoMA, ISCP, Residency Unlimited, CEC Arts Link, NURTUREart. Kentler International Drawing Space itd.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Marko Marković (HR)

Marko Marković umjetnički je istraživač kolektivnog angažmana u samoorganiziranim društvima koja stvaraju autonomne modele koegzistencije s performativnim komunikacijskim strategijama. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu i na Sveučilištu u Zadru (psihologija i pedagogija), te stekao diplomu magistra umjetnosti i znanosti na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču, na odsjeku na kojem je radio kao koordinator programa. Od 2008. do 2018. bio je umjetnički je direktor festivala DOPUST / Days of open performance. Osvojio je nagradu za mlade vizualne umjetnike Radoslav Putar 2011. Od 2012. do 2014. godine radio je u produkciji Studija Matthewa Barneya u New Yorku. Svoje je radove predstavio na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – La Biennale di Venezia 2016., La Biennale di Venezia – Biennale Sessions Giardini 2019., Moskovskom međunarodnom bijenalu za mlade umjetnosti 2016. te u Kunsthalle Wien 2023. Kao projektni istraživač u znanstvenom timu na Sveučilištu Johannes Kepler u Linzu 2022./2023. istražuje interakcije robota i čovjeka.