Marko Marković (HR) 01

instalacija, 2015.

O1 Viza je vrsta umjetničke vize koja se dodjeljuje na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država osobama zaslužnim za izvanredne sposobnosti i postignuća. Ova vrsta imigrantske vize se uručuje pojedincima koji posjeduju izvrsne rezultate u područjima znanosti, umjetnosti, obrazovanja, poslovanja i sporta. Također onima koji demonstriraju izvanredne sposobnosti u području filmske i televizijske industrije te su prepoznati na nacionalnoj i internacionalnoj razini za takva visoka postignuća.

Nakon odlaska u New York 2012. godine, Marko Marković je 2013. aplicirao i dobio O1 Vizu kao osoba koja u procesu aplikacije pokazuje izvanredne sposobnosti i dostignuća u području umjetnosti i edukacije.

Prilikom izrade vize u sklopu tražene prijavne dokumentacije Marković izrađuje i sklapa ugovore s ugovorenim stranama, muzejima i galerijama s kojima prikazuje trogodišnji plan aktivnosti u kulturno-umjetničkim domenama rada. Među ugovorenim stranama predstavio je ugovore s institucijama: MoMA, ISCP, Residency Unlimited, CEC Arts Link, NURTUREart. Kentler International Drawing Space itd.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Marko Marković (HR)

Djelujući u različitim medijima s fokusom na izvedbene umjetnosti, Marko Marković u svom radu izrazito kritički promišlja političke i socijalne strukture. Umjetnički interesi su mu dominantno obilježeni transformacijskim procesima između pojedinca i društva. Njegovo zanimanje reflektira svakodnevicu u kojoj propituje odnose inferiornosti-superiornosti te pozicije moći u različitim geopolitičkim sustavima. Prepoznat je kao izvedbeni umjetnik koji ispituje granice vlastite izdržljivosti te pripada među najradikalnije izvođače na hrvatskoj sceni. Bavi se pitanjima identiteta te tijela kao instrumenta izražavanja i eksperimentiranja. Često uključuje publiku i surađuje s ljudima iz različitih društvenih i strukovnih pozadina. Marković je također organizator različitih kulturno-umjetničkih programa kao što su DOPUST/ Dani otvorenog performansa na kojima je pri zadnjem izdanju (2016.) kurirao izložbu Bečkog Akcionizma u suradnji s arhivom MUMOK-a. Od 2012. do 2014. u New Yorku je radio kao produkcijski asistent u studiju Matthew Barneya, gdje je također kurirao programe na kojima su se predstavljali umjetnici iz studija. Izlagao je u Anthology Film Archives, New York; ISCP New York; The Kitchen New York; La Esmeralda, Mexico City; Biennale de Mediterranean, Solun; Art Rotterdam; Künstlerhaus, Beč, Biennale of Contemporary Art, Moskva. Godine 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Kontakt: markovim@gmail.com