Karen Finley (US) Sekstaj mi ako možeš

instalacija, 2016.

Karen Finley stvara niz životnih crteža na osnovi seksualno eksplicitnih poruka koje se šalju mobitelom. Aludirajući na tradiciju poziranja golog modela i portreta čitave figure, ona primjenjuje erotske poze iz poruka kao inspiraciju za vizualne kompozicije. Erotska figuracija izražava intimne trenutke požude, nježnosti i voajerizma kojima umjetnica nastoji odagnati sram kadrirajući diskurs pomoću životnih crteža. Finley kritizira kulturni milje oko selfija, kao i sram i poniženje u slučajevima kada takve fotografije dospiju u javnost.

Ciklus Sekstaj mi ako možeš sastoji se od umjetničkih radova zasnovanih na slikama koje joj „klijenti" šalju u porukama. Iako ih stvara na osnovi poruka i selfija, jedna je verzija da publika u performansu gleda umjetnicu kako prima sliku na mobitel i zatim stvara crtež. Rad se zatim izlaže te ga publika može pogledati. Postoje razne verzije instalacije i performansa, kao i načina primjene fotografija iz poruka, koji se mijenjaju ovisno o prostornim uvjetima.

Rad je prvi put izveden na umjetničkom sajmu Project Miami u prosincu 2012. godine, u suradnji s galerijom Coagula Curatorial iz Los Angelesa te u New Museumu, New York u svibnju 2013. godine. U verziji za internet bio je izložen u Melbourneu u kolovozu 2016. godine.

Karen Finley (US)

Karen Finley bavi se kulturnom provokacijom, a djeluje u medijima performansa, glazbe, teatra, likovnih umjetnosti, književnosti, novih medija, spomenika i filma. Autorica je osam knjiga, a izašlo je i novo, prošireno izdanje njezine knjige Shock Treatment (City Lights) povodom 25. godišnjice objavljivanja. Izlaže, predaje i izvodi performanse diljem svijeta. Trenutno predstavlja performans Unicorn, Gratitude, Mystery, u kojem istražuje aktualnu psihodinamiku američkih izbora. Redovita je profesorica umjetnosti na odjelu Art and Public Policy, Tisch School of the Arts, New York University.

kefinley@aol.co
karenfinley.com