Smrt socijalnih stanovaRichard DeDomenici (UK)

Večera – Jedenje ljudi

U Londonu sve snažniji tempo izgradnje uzrokuje stambeni kaos za većinu radnog stanovništva, koje sve češće napušta prijestolnicu uslijed naglog povišenja stanarina i nedostatka stanova koji bi im uistinu bili financijski dostupni. Umjetnički studio Richarda DeDomenicija, koji djeluje već osam godina, nalazi se u londonskoj četvrti Aldgate East, južno od trendovskog Shoreditcha i istočno od Cityja, koja je istodobno podvrgnuta gentrifikaciji s dviju strana. DeDomenici je bio svjedokom procesa u kojem je velik blok sa socijalnim stanovima ispražnjen od stanara, nakon čega je pretvoren u luksuzne stanove od kojih će mnogi biti prodani inozemnim investitorima i ostati prazni. Kao umjetnik osjeća se odgovornim – jer umjetnici koji useljavaju u zapuštene prostore često su najava gentrifikacije – ali i ranjivim, jer nedavno je morao napustiti svoj studio nakon što su vlasnici zgrade prodali objekt ulagačima u razvoj nekretnina. Ovo je priča koja se ponavlja širom svijeta i o njoj umjetnik progovara u ovom projektu.

Richard DeDomenici poziva publiku na oplakivanje gubitka socijalnih stanova tako što mogu sklopiti vlastiti papirnati model Balfron Towera smještenog u Istočnom Londonu, koji je projektirao mađarski arhitekt Erno Goldfinger, a u tijeku je „odljev" njegovih socijalnih stanara. Sudionike se poziva da se pridruže nepristranoj i tihoj pogrebnoj povorci koja će se kretati od Doma omladine Beograda do gradilišta projekta „Beograd na vodi", što je prilika za promišljanje i zajedničko tugovanje nad tim golemim promjenama. Po dolasku do Save, sudionici su pozvani održati vlastite posmrtne govore i zatim baciti svoje papirnate modele u rijeku, možda ih čak spaliti po uzoru na nordijske pogrebe. Ožalošćene se poziva da dođu u crnini.

Richard DeDomenici (UK)

Radovi Richarda DeDomenicija su socijalno osviješteni, veseli, društveno aktualni i politički – iako rijetko sve to istodobno. Specijaliziran je za apsurdističke urbane intervencije kojima nastoji potaknuti neko vrstu nesigurnosti koja vodi prema novim mogućnostima. Izumitelj je naprave Carry-Ok, karaoke sustava koji se može odjenuti, uredskog sporta sa stolcima The Swivelympics, heklane kripto-valute Knitcoin i radikalno feminističkog homagea Euroviziji pod nazivom Fux Bizz. Nedavno je pokrenuo projekt prikupljanja sredstava po imenu Live Art Aid. Prošle godine prilagodio je svoj neobjašnjivo popularan Redux Project za televizijsko emitiranje kao dio eventa BBC4-a pod nazivom Live From Television Centre. Novinar Matt Trueman opisao je tu emisiju kao najduhovitijih, najčudnijih i najsubverzivnijih pola sata televizijskog programa koje je ikada vidio.

Početkom ove godine DeDomenici je postavio The Swivelympics na petom katu nove zgrade Tate Modern prigodom njezina otvaranja, a sada radi na interpretacijskim materijalima za displeje Tate's Artist and Society and Media Networks. Ovog ljeta premijerno je prikazan njegov Redux of Superman IV: The Quest For Peace na Milton Keynes International Festival, a predstavio je i nove radove u Barbicanu i na festivalu 10th Forest Fringe u Edinburghu. Ove jeseni DeDomenici je dobio projekt za pilot u atomskom skloništu te će izložiti rad s balonima na izložbi o tajnom građanskom ratu u Newcastleu. Njegovi radovi izlagani su u 28 zemalja, a trenutno nastoji postaviti site-specific projekt u Iranu. Godine 2017. inaugurirat će svoj najambiciozniji projekt do danas, koji sponzorira Radical Independent Art Fund.

Kontakt: richarddedomenici@gmail.com
dedomenici.com