Yin Yang Ptice PjevajuVladimir Dodig Trokut (HR)

Večera – Jedenje ljudi

Krletka na dva kata YIN-YANG svjedoči ideju promjene, muškog i ženskog načela. Muški princip je ratnik u kretanju („Knjiga zakona“). Pali ratnik je ženski princip. Analogija: mjesec sunce, muški i ženski brojevi, sinkronizam mrtve seksualnosti. Izbacivanje sjemena je svaki put umiranje i smrt. Gornji dio frula, donji ispucane čahure, simboliziraju polja mrtvih i palih ratnika, a frula posta simbolom preparirane mrtve ptice, parafrazira ideju leta slobodne ptice. Kao što ispucani meci fijuću, tako ptica sklada note. Kada će oružje utihnuti, tada će frula, svirac, nježnik, sloviti život, a ne smrt. VIVA LA MUERTE!

Vladimir Dodig Trokut (HR)

Vladimir Dodig Trokut je ugledni hrvatski i svjetski likovni umjetnik, šaman, sakupljač umjetnina, donator, publicist. Uspostavio je tezu „Stvarno i nestvarno u umjetnosti" (orfeizam i artizam), tvorac je mnogobrojnih muzejskih projekata i proizvodnih poligona – tvornica, osnivač je prvog svjetskog Anti-muzeja. Do sada je sačinio više od 700 problemskih izložbi, akcija, performanasa, body arta, instalacija, wundercammera, living teatra, monodrama, kazališnih predstava. Zastupljen je u više enciklopedija i leksikona, kao i u svjetskim pojmovnicima. Među svjetski poznatim i priznatim umjetnicima družio se i s Josephom Beuysom, Johnom Cageom i drugima. Lider je i osnivač više formalnih i neformalnih grupa: Frakcije grupe Crveni Peristil, 3i, Grupa 30, Manifest 72, Grupa Atributivna participacija (suosnivači su Darko Schneider i Harald Szeemann).

Od 1968. godine kreće iz šamanizma u umjetnost, a iz umjetnosti u anti-muzeologiju. Deklarira se orfeistom i započinje se baviti s objektivnom umjetnošću (stvarna umjetnost). Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac je nekoliko novih muzeoloških i umjetničkih praksi u svjetskim razmjerima, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji – Anti-muzej, Black-it-art, Black out-art, Black no-art, industrijska arheologija i arheologija krvi.

Darko Schneider

anti-muzej.com