Lijepa naša domovinoMilijana Babić (HR)

Večera – Jedenje ljudi

Ova serija readymadea sastoji se od namirnica i proizvoda koji simboliziraju golu egzistenciju, a koji su prethodno ukradeni u supermarketima. Njihovo izlaganje popraćeno je osnovnim podacima o krađi svakog pojedinog artikla – datum, vrijeme, trgovački lanac, adresa – kao i o nepredviđenoj krađi jednog od proizvoda (artefakata) iz muzejskog prostora u kojem je rad bio izložen.

Naslov rada na ironičan način ukazuje na iznevjerena očekivanja naše nove države i na rastuće probleme korupcije i siromaštva. S obzirom na to da se zasniva na krivičnoj radnji, rad propituje ideje morala, lažnog morala i gubljenja morala u okvirima hrvatske stvarnosti.

Milijana Babić (HR)

Recentni rad riječke umjetnice Milijane Babić zasniva se na performativnoj umjetničkoj praksi i često se razvija u smjeru kontekstualno specifičnih, dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Polazišna točka njezina rada je osobna pozicija žene i umjetnice, koju propituje u svom neposrednom okruženju.

Diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika, i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani. Od 2007. do 2014. radila je kao vanjska suradnica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je udruženja umjetnika Delta 5 iz Rijeke. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Kontakt: babicmilijana@gmail.com