Izložba Pred sudomSimona Ognjanović (RS), Stevan Vuković (RS)

Večera – Jedenje ljudi

U Umjetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku održana je autorska izložba Simone Ognjanović i Stevana Vukovića pod nazivom Pred sudom (24.09.-01.11.2016.). U podjeli uloga koje su na ovoj izložbi preuzeli, umjetnici se pojavljuju kao forenzičari, istražitelji, svjedoci, optuženici i tužioci, ili uzbunjivači koji pred sud javnosti iznose slučajeve zloupotrebe statusnih pozicija u području umjetnosti. Izložba je obuhvaćala radove koji neposredno tematiziraju pravosudne prakse, zatim one koji pri izvođenju primjenjuju neke od standardnih istražnih ili forenzičkih procedura, kao i radove u kojima dominira agonizam sudnice ili se očituje volja za prosuđivanjem, procjenjivanjem i vrednovanjem. Tako se opseg kreće od onih koji su svojim djelovanjem prouzročili pokretanje kaznenog postupka od strane javnog tužitelja, pa do onih koji su samo na ilustrativan način prikazali procedure donošenja odluka o reprezentativnim formama umjetničkog rada i hijerarhiji pozicija na sceni.

U okviru izložbe predstavljena je i cjelina koja nosi naziv Umjetnik u sukobu sa zakonom, koja se djelomično preklapa s tematskim okvirom festivala Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna. Ona okuplja radove autora protiv kojih su, zbog njihovih umjetničkih intervencija, pokrenuti kazneni postupci. Na prezentaciji izložbe kustosi kroz dokumentarnu te video i foto-građu predstavljaju njenu tematsku i prostornu organizaciju, uz detaljnije osvrte na pojedinačne radove.

producent : Umjetnička galerija „Nadežda Petrović“
postav izložbe: Milorad Mladenović.
vizualni identitet: Škart
umjetnici: Ivan Faktor (HR), Rosella Biscotti (IT), Miša Savić i Dragomir Nikolić Čeda (RS), Frank Uwe Laysiepen Ulay (NL), Michael Benson (US), UBERMOGREN (CH/AT), Novi kolektivizam (SL), Tanja Ostojić i David Rych (SR/DE), Umjetnička koalicija Gulf Labor: Gregory Sholette i Matt Greco (US), Umjetnička koalicija Gulf Labor: Doris Bittar (US/LB), Umjetničko-aktivistička internacionalna mreža Niko nije ilegalan: Florian Scheidner (NO), Santiago Sierra (ES), Jasmina Cibic (SL), Hila Peleg (DE), Jelica Radovanović i Dejan Anđelković (RS), Tea Tupajić (HR), Bojan Đorđev (RS).

Simona Ognjanović (RS)

Simona Ognjanović je povjesničarka umjetnosti i autorica brojnih tekstova o suvremenoj umjetnosti, objavljenih u formi predgovora kataloga izložbi i članaka u tiskanim i elektronskim časopisima. Autorica je izložbe Platno od betona, i koautorica izložbi Two better than one i Intera(tra)kcije. U Narodnom muzeju u Beogradu realizirala je izložbu Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II, za koju je s koautoricom Jelenom Dergenc dobila nagradu Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju izložbu u 2014. godini.

sognjanovic@hotmail.com

Stevan Vuković (RS)

Stevan Vuković, filozof i teoretičar umjetnosti, objavljuje tekstove o suvremenoj likovnoj umjetnosti u kontinuitetu od 1992. godine, te je bio član redakcija desetak stručnih srpskih i stranih časopisa. Od 1996. radi kao samostalni kustos. Realizirao je preko pedeset autorskih i koautorskih izložbi i drugih autorskih projekata sa suvremenim likovnim umjetnicima u europskim i svjetskim institucionalnim prostorima i u Srbiji. Trenutno vodi program prezentacija video-radova na Filmforumu u SKC Beograd.

stevanvukovic@yahoo.com