Vitar Drinković (HR) Autodetektor

interaktivna instalacija, 2016.

Autodetektor je koncipiran kao detektor laži na koji se posjetitelj spoji te sam sebi postavlja pitanja i daje odgovore. Tijekom korištenja rada posjetitelj bi mogao spoznati koliko je iskren prema sebi, odnosno vidio bi kako mu tijelo reagira na stvari koje govori te bi, prateći uputstva, kroz prepoznavanje određenih uzoraka mogao „suditi samom sebi“.

Rad se sastoji od drvenog postolja na kojem se nalazi postament s modificiranim stetoskopom. Posjetitelj mora stati na postolje, uzeti stetoskop u ruke te ga prisloniti na srce. Uz mjerenje-reprodukciju otkucaja, koji se manifestiraju kao glasan zvuk srca u prostoriji, popraćen vibracijom i svjetlosnim pulsom iz bočnih stranica postamenta, stetoskop mjeri i promjenu konduktivnosti kože kroz prste. Promjena konduktivnosti, tj. vlažnosti kože očituje se u promjeni boje svjetla iz reflektora. U poligrafskom ispitivanju jedan od važnijih pokazatelja snažne tjelesne reakcije upravo je znojenje ruku. Kod povišenih vrijednosti svjetlo postaje crveno.

Poligraf nam ustvari ne govori lažemo li, nego prikazuje tjelesnu reakciju, a na nama je da interpretiramo informacije.

produkcijska podrška: Mladen Tomić
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Vitar Drinković (HR)

Vitar Drinković djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti stvaranjem interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje služe kao posrednici u komunikaciji među ljudima. Njegova je namjera istražiti i stvoriti novi kontekst i uvjete za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Dugogodišnje iskustvo u kiparstvu i kiparskim tehnologijama kombinira s novim medijima, DIY kulturom, novim tehnologijama te suradnjom sa stručnjacima iz područja znanosti, što mu omogućava širok spektar djelovanja.Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija proveo je jedan semestar na Sveučilište Indiana u Pennsylvaniji, SAD.

Magistrirao je 2014. godine na Odsjeku za animirani film i novemedije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija sudjelovao je u razmjeni studenata na Sveučilištu London Metropolitan u Engleskoj.Ostvario je 24 samostalne izložbe, 7 skulptura u javnom prostoru (Zagreb, Dugo selo, Bjelovar, Hvar u Hrvatskoj te Trajštof u Austriji) i sudjelovao je na 14 umjetničkih radionica. Izlagao je na 55 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te je finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

vitardrinkovic.com
vitardrinkovic@gmail.com