Vitar Drinković (HR) Autodetektor

interaktivna instalacija, 2016.

Autodetektor je koncipiran kao detektor laži na koji se posjetitelj spoji te sam sebi postavlja pitanja i daje odgovore. Tijekom korištenja rada posjetitelj bi mogao spoznati koliko je iskren prema sebi, odnosno vidio bi kako mu tijelo reagira na stvari koje govori te bi, prateći uputstva, kroz prepoznavanje određenih uzoraka mogao „suditi samom sebi“.

Rad se sastoji od drvenog postolja na kojem se nalazi postament s modificiranim stetoskopom. Posjetitelj mora stati na postolje, uzeti stetoskop u ruke te ga prisloniti na srce. Uz mjerenje-reprodukciju otkucaja, koji se manifestiraju kao glasan zvuk srca u prostoriji, popraćen vibracijom i svjetlosnim pulsom iz bočnih stranica postamenta, stetoskop mjeri i promjenu konduktivnosti kože kroz prste. Promjena konduktivnosti, tj. vlažnosti kože očituje se u promjeni boje svjetla iz reflektora. U poligrafskom ispitivanju jedan od važnijih pokazatelja snažne tjelesne reakcije upravo je znojenje ruku. Kod povišenih vrijednosti svjetlo postaje crveno.

Poligraf nam ustvari ne govori lažemo li, nego prikazuje tjelesnu reakciju, a na nama je da interpretiramo informacije.

produkcijska podrška: Mladen Tomić
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Vitar Drinković (HR)

Vitar Drinković rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 2008. godine te 2014. na Odsjeku za animirani film i nove medije na istom fakultetu. Sudjelovao je na studentskim razmjenama i rezidencijama u SAD-u, Engleskoj, Češkoj i Francuskoj. Djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti. Proteklih nekoliko godina istražuje načine stvaranja uvjeta za promjenu percepcije svakodnevne stvarnosti. Koristeći se raznim interaktivnim skulpturama, napravama, izumima i instalacijama kao posrednicima u komunikaciji, stvara novi kontekst za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Izlagao je samostalno 18 puta te na 48 skupnih izložaba u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Engleskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj. Dobitnik je nekoliko nagrada, priznanja i stipendija.

vitardrinkovic@gmail.com