Luiz Zanotello (BR/DE) Aerografer

Kinetička instalacija, kritički medij; 2016. / 2017.

Aerografer mapira zrak kako bi uspostavio suptilan teritorij. Kinetička instalacija mjeri protok zraka na različitim mjestima i prenosi izmjerene razlike u mehaničko kretanje niza čvorišta. Čvorišta se kreću na različitim osima i pomiču spojene linije. Tako se otkriva umrežena kartografija zraka u stalnom stanju mijene i prilagodbe. Instalacija istražuje kaotično ponašanje zraka raslojavanjem nestabilne mape imaginarnog područja, otkrivajući osjećaj nesigurnosti koji proizlazi iz suočavanja s prostorom čije su granice, zbog reakcije sa zrakom, u stalnoj promjeni.

Rad istražuje prostorne tjeskobe koje proizlaze iz percepcije razlika i uspostave relativnih granica u vremenu sveprisutnog tehnološkog posredovanja i naglašenih društvenih nesigurnosti. Bavi se pitanjem kako je živjeti u vremenu koje je poput zraka, gdje je sve transparentno i bez uporišta. Ispreplićući narativ sustava koji teži održati mjesto unutar oblaka, projekt razmatra pomak suvremenih digitalnih utopija mreže i informacija prema turbulentnim tenzijama između materijalnosti i okvira, orijentacije i granica, stvaranja mjesta i transparentnosti.

Instalacija se postavlja privremeno te se može modularno prilagoditi različitim prostorima i situacijama. Svaki modul se sastoji od fiksnog središnjeg dijela te jednog do tri fiksna dijela za sondiranje. Svaki dio za sondiranje radi pomoću anemometra s vrućom žicom izrađenog po mjeri. Pri mjerenju zračne brzine, anemometer bilježi najmanje promjene u temperature između središnjeg i dijela za sondiranje. Čvorišta se kreću između dijelova tako da pretvaraju izmjerene razlike u zračnoj brzini u linearne mehaničke pokrete koji pomiču uvlačive pojaseve. Od fiksne strukture nalik na stablo stvara se umrežena, rizomatska, kinetička karta diferencijalnih mjerenja.

Razvijeno tijekom diplomskog studija novih medija na Umjetničkom sveučilištu u Bremenu.

Luiz Zanotello (BR/DE)

Luiz Zanotello (1986., Jundiaí, Brazil) je umjetnik, dizajner i znanstvenik koji živi i radi u Berlinu. Djeluje u području novih medija, često kroz koncepcije novih imaginarija tehnologije i istraživanje njihovih narativnih, materijalnih i kritičkih aspekata. Oblikuje instalacije, strojeve i područja tehnološke imaginacije putem umjetničkih istraživanja digitalnih materijalnosti koje temelji na praksi.

Izlagao je i držao predavanja na festivalima, u galerijama i institucijama u Brazilu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji, Srbiji, Japanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Surađivao je s brojnim studijima iz područja dizajna i tehnologije. Završio je dodiplomski studij dizajna na São Paulo State University (UNESP) 2012. godine i diplomski studij novih medija na Umjetničkom sveučilištu u Bremenu 2017. godine. Trenutno radi kao asistent na studiju novih medija na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (UdK).

kontakt: hello@luizzanotello.com