Thomas Feuerstein (AT) ÉLAINE i TRIFFID

Alge (Chlorella vulgaris), staklo, aluminij, pumpa, plastične cijevi, rasvjetni uređaji; Manna Machine serija 2015. (ÉLAINE) i 2016. (TRIFFID)

Umjetnička djela Thomasa Feuersteina funkcioniraju kao laboratorijski eksperimenti koji uzimaju niti stvarnosti i obavijaju gledatelja tapiserijom narativa. Umjetnik proizvodi vlastitu hranu i slikarski materijal te kultivira svojevrsnu manu koju koristi kao slikarski pigment i izvor hrane i energije, oslobađajući istovremeno atmosferu od ugljikova dioksida.

Skulpture Manna Machines funkcioniraju kao bioreaktori u kojima se odabrana vrsta algi, Chlorella vulgaris, crpi kroz sustav cijevi, što je usporedivo s načinom na koji lišće povećava površinu drveta i tako optimizira proces fotosinteze. Ovisno o određenom mjestu ili prostoru, skulpture funkcioniraju pomoću sunčeve ili umjetne svjetlosti te stvaraju planktone koji se neprekidno filtriraju i sakupljaju. Kroz proces sušenja umjetnik dobiva slikarski pigment nazvan HARVEST.

Proslavljeni njemački biokemičar Otto Warburg 1919. godine koristi algu chlorella u svojim temeljnim istraživanjima fotosinteze, dok Melvin Calvin za rad na chlorelli 1961. godine prima Nobelovu nagradu. Potraga za alternativnim izvorima prehrane i energije dovela je do povećanja važnosti algi kao namirnica i pića te algi u svojstvu kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda. NASA ih također razmatra kao moguć izvor proteina u dugim svemirskim misijama.

Iako tijekom izložbe Manna Machines rade u stvarnim uvjetima, njihova primarna funkcija je simbolička apsorpcija niti stvarnosti (hrane, energije, klime) s ciljem umjetničke i društvene artikulacije.

Glavni motivi Feuersteinova djela polaze od zaokupljenosti rastom i prolaznosti, procesima preobrazbe, biološkim metabolizmom i entropijom. Obilježje „konceptualne naracije” kao njegove glavne umjetničke metode je stapanje stvarnog i simboličkog, biološkog i političkog, potičući konfabulacije i fiktivne narative.

Tekst: Eva M. Kobler

Ljubaznošću umjetnika i Galerije Elisabeth & Klaus Thoman, Innsbruck / Beč

Thomas Feuerstein (AT)

Thomas Feuerstein, rođen 1968. godine, austrijski je umjetnik i pisac čiji rad oscilira između polja medijske i biokemijske umjetnosti. Studirao je povijest umjetnosti i filozofiju te je danas redoviti predavač i gostujući profesor na brojnim sveučilištima i likovnim akademijama. Feuerstein premošćuje jaz između primijenjene i teorijske znanosti. U svojim projektima spaja znanja iz filozofije, povijesti umjetnosti, književnosti, biotehnologije, ekonomije i politike. Njegovi umjetnički narativi istražuju interakciju individualnosti i društvenosti te prenose istraživanje u molekularne skulpture i estetiku entropije. U umjetničkim djelima koristi najrazličitije medije uključujući instalacije, crteže, slike, fotografije, radio drame te internetsku i biološku umjetnost. Feuerstein je osobito usredotočen na interakciju verbalnih, vizualnih i materijalnih elemenata, otkrivanje skrivenih veza između stvarnosti i fikcije te interakciju umjetnosti i znanosti. U središtu njegove prakse je umjetnička metoda koju naziva „konceptualnom naracijom“.

kontakt: office@myzel.net