Saša Spačal (SI), Ida Hiršenfelder (SI) Sonoseizmička Zemlja

Responzivna instalacija, 2017.

Responzivna kinetička instalacija Sonoseizmička Zemlja predstavlja Zemlju u razdoblju antropocena, geološkoj epohi industrijskih društava. Radi se o razdoblju u kojem se na planetarnoj razini događaju mnogi poremećaji u sustavu Zemlje. Globalni kapitalistički sustav ne dopušta ljudskom biću globalno djelovanje ni borbu protiv planetarne krize koju je izazvala neizbježna potrošnja. Instalacija omogućuje ulaz u planetarnu perspektivu, u osjetilni i taktilni odnos čovjeka i planete. S obzirom da iscrpljivanje fosilnih goriva iz Zemljine kore uzrokuje tektonske pukotine, u instalaciji se globus postepeno onečišćuje. Iscrtavanje seizmografskih pomaka se pojačava s približavanjem ljudskog bića kojeg detektiraju senzori. Planet prenosi infrazvuk potresa i uranja čovjeka u sveprisutno akustično područje bez prepoznatljivog izvora. Čovjek je uhvaćen u drami beskonačnog kruženja kapitala. Kriza planeta je kriza sistema.

Sonoseizmička Zemlja pokušava sažeti učinke industrije fosilnih goriva u iskustvo rata ugljikom vođenog protiv svih oblika života na planeti. U prvom planu je globalna distribucija vode. Mehanizam u instalaciji sadrži otopinu vode i fosilnih goriva koja izlazi iz globusa, proizvodi smrad i izlaže sva naša osjetila onečišćenju. Voda se neće pročistiti jer je dio planetarnog metaboličkog rascjepa koji će se možda prevladati tek za milijun godina. Jedan od kandidata za obnovu rezervi fosilnih goriva je živi proizvod – industrijsko pile. Postavljanjem kostiju industrijskog pileta u onečišćenu otopinu vode i ulja, Sonoseizmička Zemlja predviđa obnovu fosilnih goriva u dalekoj budućnosti. Međutim, ne može predvidjeti postojanje ljudske vrste.

Produkcija i razvoj projekta: KID Kibla (2015.), Aksioma (2017.)
Suradnici: Mirjan Švagelj, Anil Podgornik, Blaž Berdnik, Shlosart Metalart

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal postmedijska je umjetnica koja istražuje sjecišta živih sustava i bavi se suvremenom i zvučnom umjetnošću. U središtu njezina umjetničkog istraživanja nalaze se kontinuum okoliša i kulture te planetarni metabolizam. Razvijajući tehnološka sučelja i odnose s organskim i mineralnim agensima iz tla, ona se bavi posthumanim stanjem koje uključuje mehaničku, digitalnu i organsku logiku u sklopu biopolitike i nekropolitike. Njezini radovi predstavljeni su i izvedeni u izložbenim prostorima i festivalima kao što su: Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Eyebeam (USA), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Galerija sodobne umetnosti Celje (SI), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (SRB), Lisboa Soa Festival (PT) i Sonica Festival (SI). Dobitnica je počasnog priznanja Prix Ars Electronica i New Technological Art Award, a nominirana je i za Prix Cube Award.

kontakt: https://www.agapea.si/

Ida Hiršenfelder (SI)

Ida Hiršenfelder djeluje u području umjetnosti zvuka i medijske umjetnosti. Od 2011. godine članica je skupine Theremidi Orchestra. Sa Sašom Spačal inicirala je ČIPke – Inicijativu za žene sa smislom za tehnologiju, znanost i umjetnost. S medijskom umjetnicom Robertinom Šebjanič i umjetnikom zvuka Alešem Hiengom predstavila se na festivalu Ars Electronica 2016. godine. Njeni zvučni radovi emitirani su pod aliasom beepblip na radioCona (radia.fm)

kontakt: ida.hirsenfelder@gmail.com