Tega Brain (AU) Radiotropično bivanje

Bežični routeri, svijeće, biljka, betonska replika mjesečeva kamena, grafika (arhivska tinta na pamučnom papiru); 2016.

"Mi smo radiotropi. Kao što se druga živa bića orijentiraju prema Sunčevoj radijaciji, danas mnoga ljudska ponašanja oblikuju mrežne topografije i nevidljivi krajolik elektromagnetskih signala. Pripremamo se za tihu zonu metroa i primjećujemo promjene u podatkovnoj brzini kako se krećemo kroz područja."

Radiotropično bivanje se sastoji od serije ekscentričnih bežičnih routera koji istražuju našu osjetljivost na prisustvo ili odsustvo bežičnih mreža. Jedan router stvara mrežu koja fluktuira u odnosu na mjesečeve mijene tijekom 28 dana. Drugi router kontrolira biljka koja ubacuje vlastite fotografije u web stranice koje nisu enkriptirane, dok je za uključiti treći potrebno zapaliti svijeću. Ovi uređaji odbacuju tehnološke ideje koje su se pojavile s internetom – ideje brze, uvijek aktivne, neprekinute povezanosti. Umjesto toga, njihova sporadičnost i izvanjska uplitanja potiču preusmjeravanje pozornosti s virtualne okoline na lokalne uvjete.

Ostvareno uz podršku Australskog vijeća za umjetnost (Australia Council for the Arts).

Tega Brain (AU)

Tega Brain je umjetnica i okolišna inženjerka. Bavi se ekscentričnim inženjeringom istražujući kako tehnologija redistribuira moć i sposobnost djelovanja te kako oblikuje percepcije okoline. Njeno umjetničko djelovanje poprima oblik online intervencija, site-specific javnih radova i poetskih infrastruktura. U posljednje vrijeme je izlagala u Victoria and Albert Museum u Londonu, Haus der Kulturen der Welt u Berlinu, Science Gallery u Dublinu i Eyebeamu u New Yorku. Bila je stipendist i rezident institucija kao što su Data & Society, Eyebeam, GASP Public Art Park, mreže javnih knjižnica u New Yorku i Australskog vijeća za umjetnost. Docentica je na studiju integriranih digitalnih medija na Sveučilištu u New Yorku te surađuje s Processing Foundation na seriji konferencija po nazivom Learning to Teach i na projektu p5js.

kontakt: tega.brain@gmail.com