AOR-200Marnix de Nijs (NL)

Aerografer

AOR-200 je DIY potrošački sustav za zaštitu osobne rezerve nafte. Sustav se jednostavno postavlja na standardni spremnik nafte i, kada se uključi, osigurava zaštitu vrijedne tekućine od krađe. Osobna zaliha nafte je nužnost u trenutnim vremenima, kada je proizvodnja nafte pod stalnim pritiskom i njen nedostatak je teško zamisliti.

Kako sustav radi? Osjetljivi senzori registriraju svaki pokret samog objekta kao i ulazak osobe u njegov okolni prostor. Sustav se pali plamenom koji gori pomoću ulja iz rezerve. Plamen zagrijava Peltierov element koji pretvara toplinu u električnu energiju za napajanje senzora. Kroz proces zaštite, rezerva u određenom smislu crpi sama sebe. Ako se netko približi sustavu, u bačvu će se ispustiti čisti kisik pod pritiskom od 300 bara. Pod tako snažnim pritiskom bačva eksplodira, dok se mješavina nafte i kisika pali plamenom koji zagrijava Peltierov element.

AOR-200 ima kapacitet od 200 litara, a jedan sustav osigurava zaštitu do 10 naftnih spremnika. Ukoliko postoji potreba za većom rezervom, sustav se umnožava. Zaštita manjih, decentraliziranih količina nafte putem zasebnih sustava je u slučaju kvara taktički sigurnija te otežava deaktiviranje cijelog sustava.

Sami odlučite za koju ćete namjenu utrošiti zadnje kapi ove dragocjene tekućine, i osigurajte si svoju osobnu naftnu rezervu.

Marnix de Nijs (NL)

Marnix de Nijs je nizozemski umjetnik i istraživač koji stvara instalacije te se od kasnih devedesetih bavi uranjanjem ljudskog tijela u imerzivne audiovizualne okoliše Njegovi radovi većinom uključuju interaktivne stojeve koji se igraju s percepcijom i kontrolom slike i zvuka, ali i humoristična i radikalna djela kao što Bullet Proof Tent & Lingerie, Physiognomic Scrutinizer i Autonomous Oil Reserve. Vođen idejom o tehnologiji kao pokretačkoj snazi kulturne promjene koja može generirati nova iskustva kroz promišljanja društvenih navika i komunikacije, njegov rad iskorištava kreativne mogućnosti novih tehnologija i istodobno kritički propituje njihov utjecaj na suvremeno društvo i ljudsku percepciju.

Radove je predstavio na mnogim međunarodnim festivalima, umjetničkim institutima i u muzejima. Dobitnik je posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica 2013., 2005. i 2001. godine. Primio je prestižnu nizozemsku nagradu Witteveen+Bos Art+Technology Award za svoj cjelokupni opus 2015. godine.

kontakt: info@marnixdenijs.nl