Martin Howse (UK) Test Execution Host

Instalacija za kamenje, prilagođena pokretna glava i vodilica Turingova stroja, cijanotipija i stanica za pumpanje vode, prilagođen Python softver, stolno računalo; 2016. – u tijeku

Test Execution Host (T.E.H.) istražuje način na koji su geološki materijali uključeni u povijesti i rad tehnologije te kako na njih utječu promjene u okolišu. Pri tome povezuje računalne procese s procesima prirodnog stvaranja materijala, preobrazbe i propadanja.

T.E.H. se referira na život i rad računalnog pionira Alana Turinga. Rad poprima oblik jednostavnog računalnog stroja – Turingova stroja koji zastarjelim računalnim dijelovima piše i čita jedinice i nule na traci napravljenoj od stijena i uzoraka iz lokalnih rudarskih područja i tla.

Turingov stroj, prvotno zamišljen kao teorijski koncept, dobio je svoj fizički oblik. Sastoji se od pokretne glave koja piše nule i jedinice na beskonačnoj traci. Turingov stroj čita podatke s trake te mijenja stanja prema podacima i uputama, dok se kroz proces i dalje pohranjuju podaci pisanjem na traci. Upravo to čini osnovu računanja.

Za pisanje jedinice na kamenu traku nanosi se pripravljena otopina za cijanotipiju (amonij željezo (III) citrat i kalij ferocijanid – na dnevnoj svjetlost otopina prelazi u tamno plavu boju), dok za pisanje nule voda izlazi iz pridružene mlaznice.

Podaci se iščitavaju pomicanjem glave stroja koja registrira relativne količine svjetla i tame. Zbog korištenja sirovih materijala, rad Turingova programa ili softvera je loš. Rad stroja je promjenjiv i nepotpun te je vezan uz materijalna ograničenja svijetla i tekućine.

Cijanotipija je fotografski proces koji se počeo koristiti u 19. stoljeću za izradu kopija tehničkih nacrta. Proces uključuje cijanid, supstancu korištenu u industrijskom postupku dobivanja zlata ili siromašnih ruda. Alan Turing počinio je samoubojstvo konzumacijom cijanida.

Prototip razvijen s Peterom Flemmingom i uz podršku OBORO/Goethe Institute.

Martin Howse (UK)

Martin Howse zaokupljen je istraživanjem poveznica između Zemlje (geofizički fenomeni), softvera i ljudske psihe (psiho-geofizika) kroz konstruiranje eksperimentalnih situacija (unutar performansa, laboratorija, šetnji i radionica), umjetničkih radova i tekstova.

Od 1998. do 2005. godine bio je voditelj grupe performera ap koja je radila s elektroničkim otpadom i predvodila rani pristup digitalnom glitchu. Održavao je redovite radionice, mikro rezidencije i salonske cikluse u Berlinu od 2007. do 2009. godine. Radio je i surađivao na cijenjenim projektima i praksama poput The Crystal World, Psychogeophysics, Earthboot, Sketches towards an Earth Computer i Dissolutions. Posljednjih desetak godina inicirao je brojne projekte otvorenih laboratorija, te izvodi performanse, objavljuje tekstove, predaje i izlaže u cijelom svijetu. Također je tvorac audio modula temeljenog na impulsima iz kože pod nazivom The Dark Interpreter te serije modularnih sintisajzera (ERD).

kontakt: m@1010.co.uk, 1010.co.uk/org