Gail Wight (US) Bazen

Video instalacija, 2017.

Bazen je refleksija uzroka i posljedica, promišljanje međusobne povezanosti te krhkosti i otpornosti plimnih bazena u ugroženim međuplimnim zonama. Na granici kopna i mora svakodnevno se stvaraju i obnavljaju ovi minijaturni svjetovi opkoljeni prirodom, ljudski uzrokovanim zagađivačima i industrijskim poremećajima.

Živopisna podvodna snimka, nastala podvodnom kamerom s makro lećom u plimnim bazenima sjeverne Kalifornije, izmontirana je u sedam preklapajućih „bazena“ i projicirana na pod u svoj svojoj vrtoglavoj tančini. Visoko ispod stropnog projektora smještena je prozirna, plosnata posuda sa šest litara vode koja se povremeno uzburka u sinkroniji sa snimljenim zvukom galebova i ožalošćenih rogova za maglu. Koncentrično mreškanje površine vode remeti projekciju i kroz gibanje „živih“ valova preko sedam bazena stvara dezorijentirajuće iskustvo.

Bazen nam približava obalnu zonu nepristupačnu većini svjetske populacije i omogućuje posjetiteljima zavirivanje u ove vodene svjetove. Bazen nas poziva da se zaustavimo, pogledamo i odamo počast ovim mikrokozmosima neophodnima za našu zajedničku budućnost.

Gail Wight (US)

Gail Wight je vizualna umjetnica koja stvara biološke alegorije. Djelujući u različitim medijima od kiparstva, videa i interaktivne elektronike do grafike, u svom umjetničkom radu otkriva utjecaj bioloških znanosti na živi svijet, na ljude, životinje i ostalo. U posljednja dva desetljeća središnje teme njenog rada su interakcija umjetnosti i biologije, teorije evolucije, geološko vrijeme, životinjska svijest i nepredvidive promjene u biokemiji. U recentnim radovima okreće se divljini sjeverne kalifornijske obale kao živom repozitoriju danih tema.

Gail Wight je magistrirala na studiju novih žanrova (New Genres) na San Francisco Art Institute gdje je bila i Javistov stipendist. Završila je preddiplomski studij na Studio for Interrelated Media, Massachusetts College of Art. Izlagala je na međunarodnim samostalnim i grupnim izložbama. Njeni umjetnički radovi nalaze se u zbirkama brojnih institucija kao što su Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, Sveučilište Yale i Andaluzijski centar suvremene umjetnosti u Španjolskoj. Gail Wight predaje umjetničke prakse na Odsjeku za umjetnost i povijest umjetnosti Sveučilišta Stanford s fokusom na eksperimentalne medije i hibridne tehnologije.

kontakt: gailw@stanford.edu