Gerda Steiner i Jörg Lenzlinger (CH) Životinje

Instalacija, 2018.

Modificirana sprava za vježbanje poziva posjetitelje da koriste mišiće i pretvara dobivenu energiju u različite radnje: dva se zamrzivača otvaraju i ispuštaju glasne zvukove životinja (svinja, ovaca, krava, kokoši) čije je meso obično u njima spremljeno; iza aktivnog posjetitelja pojavljuju se bijela krila u pokretu; arhaično biće susreće performera i delikatna viseća vegetacija s plišanom životinjom na vrhu počinje se pomicati. Zašto izmišljamo tolike strojeve koji naš život čine lakšim i smanjuju fizički rad, da bi zatim iznova smišljali sprave koje nas pokreću i znoje? Sprave za vježbanje su obično smještene u sterilne i estetski siromašne prostore teretana, a energija utrošena pri njihovom korištenju je izgubljena. Instalacija Životinje bavi se energijom i korištenjem proteina u bodybuildingu. Želimo biti anđeli, ali jesu li anđeli išta drugo doli životinje?

Tehnička podrška: Achim Diedenhofen i Tobias Grossen

Gerda Steiner i Jörg Lenzlinger (CH)

Gerda Steiner i Jörg Lenzlinger od 1997. godine zajedno stvaraju imerzivne in situ instalacije. Procesi transformacije, proliferacije i kristalizacije funkcioniraju kao punopravne komponente njihova rada koji se preobražava s obzirom na njegove unutarnje kemijske reakcije. Gledatelji su pozvani uroniti u fantastičan vegetacijski svemir ili sudjelovati u eksperimentima koji pobuđuju osjetila i um. Uznemirujuće koliko i čudesne, njihove instalacije formiraju veze između suprotstavljenih svjetova potičući nas na promatranje neobičnog laboratorija živog i njegove bioraznolikosti te promišljanje pojmova plodnosti i rasta.

Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger žive u Švicarskoj. Na Svjetskoj izložbi Expo02 sudjelovali su s divovskim Heimatmaschine dok su na Venecijanskom bijenalu 2003. godine predstavljali Švicarsku s delikatnim radom Falling Garden postavljenim unutar crkve San Stae. Druge invazivne instalacije predstavili su i u 21st Century Museum u Kanazawi u Japanu, u baroknoj knjižnici u St.Gallenu, na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sevilli, na Moskovskom bijenalu i recentno u Kunsthaus Bregenz. Stalna instalacija Vegetative Nervous System izložena je u Museum Kunstpalast u Düsseldorfu.

kontakt: gjpeng@bluewin.ch, www.steinerlenzlinger.ch